„Пазар за мъже“ засяга актуални теми, макар да е писана преди 50 години, казва режисьорът на пиесата Николай Младенов

Рекламирай в beZpartien.bg

Текстът на пиесата „Пазар за мъже“ е много актуален в момента, макар и писан преди повече от 50 години. Засяга теми, проблемни за съвременното общество – домашно насилие, употребата на плътта, педофилията. Това казва режисьорът на постановката Николай Младенов. Пиесата от Жан-Клод Дано е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър.
Участват Стефания Кочева (вдовицата), Лана Гекова (Софи) и Любомир Ковачев (г-н Петипо).  Сценографията е на Кирил Наумов, а звуковата среда – на Даниел Иванов. 
„За първи път се срещам с толкова добре написан текст, отговарящ едно към едно на определението за фарс. За мен това е гениално“, казва още Николай Младенов.  
Стефания Кочева обяснява, че й било трудно да влезе в образа на вдовицата. Заедно с режисьора правели анализи на текста и това много й помогнало. Имали кратко време да го направят – за около месец и половина. По думите на  Младенов постановката е направена с около 35 репетиции.
Любомир Ковачев споделя, че е срещнал трудност да изиграе гей, без да преиграва. Не искал да влиза в никакво клише. „Г-н Петипо е мъж, който иска да бъде жена. И най-вече, обича като жена“, каза актьорът. „В случая на г-н Петипо не можем да кажем пол. Той е един чист човек, със своята болка, на моменти иска да е разбран, а не е разбран. Просто иска да бъде обичан“, допълни Ковачев.
Лана Гекова разказа, че за нея героинята й Софи е „типична женица, неоткрояваща се“. Традиционно ще сервира храна на мъжа си, ще му народи 17 деца, само за да я бие, както трябва. Малко като Стокхолмски синдром, обясни актрисата. 
Постановката е играна в България преди повече от 30 години. Тогава в ролята на вдовицата е влязла Стоянка Мутафова, а Софи е била изиграна от Лили Попиванова. Представлението се е казвало „Дамско ръкоделие“, разказа на Момчил Трайков, син на преводачката Милена Йоич.
В екипа на „Пазар за мъже“ са Кирил Наумов – сценография, и Даниел Иванов – звуковата среда. Драматург е Богдана Костуркова, а помощник-режисьори – Емилия Крайчева и Живка Бадева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *