Пенсиите се осъвременяват с 11%, с новия им размер ще се изплащат от 8 юли

От днес пенсиите, отпуснати до края на 2023 г., се осъвременяват с 11%. Преизчислението ще обхване пенсиите на над 2 милиона пенсионери. Изплащането на новия размер ще започне от следващия понеделник, 8 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли, уточниха от Националния осигурителен институт (НОИ).
При положение, че инфлацията е под 11%, мисля, че осъвременяването на пенсиите е с добър ръст и това би защитило доходите на хората, каза за БТА служебният социален министър Ивайло Иванов. Той посочи, че всички пенсионери могат да направят справка онлайн, за да видят точно с колко ще им бъде повишена пенсията, и при въпроси да се обърнат към НОИ.
Също от днес на 30% се увеличава и добавката от пенсията на починал съпруг или съпруга. Министър Иванов отбеляза, че това е първият ръст на т. нар. вдовишка добавка от години. Минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лв. Минималният размер на другите видове пенсии, свързани с трудова дейност (инвалидни, наследствени), се определя като процент от посочения минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Увеличава се и размерът на социалната пенсия за старост – от 276,64 лв. на 307,07 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари