Периодично погасяване на стари задължения отчитат от МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца

Рекламирай в beZpartien.bg

С минимален положителен финансов резултат е завършила 2023 г. врачанската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Христо Ботев“, обяви пред журналисти директорът д-р Кети Ценова. По думите ѝ това е резултатът преди включването на амортизациите на дълготрайните материални активи. „Ако включим и амортизациите, сме на загуба“, посочи директорът. По думите ѝ в момента болничното заведение не трупа нови дългове, а старите задължения – около 700 хил.лв., които болницата е направила години назад към доставчици, се погасяват съгласно сключените споразумения.
Все още не е ясно как ще бъде изплатен и дългът към Община Враца, натрупан за последните 10 години, заради неплащането на такса „битови отпадъци“. Дългът е над 1 млн.лв., като само за настоящата година болницата ще дължи 166 хил.лв. Според д-р Ценова сумата е неоправдано висока, като се има предвид, че здравното заведение прави предимно болничен отпадък, който се събира отделно и се изхвърля по друг ред, за който също се плаща. „Там сумата не стига и една трета от това, което се плаща на общината като битов отпадък“, посочи директорът на болницата, допълвайки, че ще иска среща с общинското ръководство по темата.
По отношение на заплащането на труда работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ получават заплатите, определени в Колективния трудов договор (КТД) още от септември, миналата година, обясни д-р Кети Ценова. По думите ѝ едва около една трета от болниците в областните градове са достигнали такива нива на заплащане на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *