Перник ще е домакин на годишния форум на Федерацията на Европейските карнавални градове

Перник ще е домакин на 44-ата Конвенция на Федерацията на Европейските карнавални градове (ФЕКГ), съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да пристигнат в града за годишния форум, на който да изберат новия председател и ръководство на организацията.
Проявата ще бъде открита официално утре от 17:00 ч. с парад на знамената на участващите страни. Част от съпътстващите събития е и провеждащата се днес на крепостта „Кракра“ – „Семейна неделя“, на която ще бъдат показани възстановки на автентични, ритуали, практики, военни снаряжения и др. 
Перник е член на ФЕКГ от 1995 г., а през 2009 г. Международният борд на организацията обяви градът за Европейска столица на маскарадните игри. През 2004 г. в Перник се провежда 24-ата конвенция на организацията. Тогава дългогодишният ѝ председател Хенри Ван дер Кроон е обявен за почетен гражданин на миньорския град.
През май м.г. в Лесковац (Сърбия) Перник бе избран за домакин на годишния форум на ФЕКГ през 2024 г. В гласуването участваха 80 делегати от 15 страни. Всички те единодушно подкрепиха кандидатурата заряди добрата организация по провеждането на 29-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари