Перперикон е сред петте приоритетни археологически обекта, които ще получат национално финансиране тази година, каза проф.Овчаров

Общо пет археологически обекта от различни краища на страната ще получат средства за проучвания през настоящата година, като един от обектите е Перперикон. Това каза за БТА дългогодишният ръководител на разкопките на археологическия обект проф. Николай Овчаров, като припомни, че две поредни години не са отпускани целеви средства за разкопки на приоритетни обекти.
По думите му това са обекти, които през 2021г. са показали потенциал, а средствата за тях са били заложени и внесени още между двете четения на проекта на бюджета.  
Става дума за Перперикон, късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище, античния град Рациария край видинското село Арчар, Хераклеа Синтика край Петрич и праисторическия обект край Провадия – Солницата, който по думите на проф. Овчаров е интересен от гледна точка на навлизането на цивилизациите по нашите земи.
„Това са обектитеq финансирани с около 2 млн.лв. през 2024 г. Всички те са продължение от 2021 г. През 2022 г. и 2023 г. държавата отказа да ги финансира, по различни причини, но сега ги имаме включени в бюджета“, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че конкретно за Перперикон средствата са 500 хил.лв., които по думите му са „изключително важни“. 
„Знаем всички, че сме приключили Акропола, копаем Южния квартал и зоната, която трябва да разкрием между най-голямата базилика в Родопите, разкрита през 2016 г. и Акропола, тя трябва да бъде разкрита тази година, за да може да се кандидатства по предстоящата серия европейски проекти“, каза проф. Николай Овчаров. Той допълни, че се планира въпросният участък да бъде включен и в проект за консервация и реставрация. 
„В случая ние имаме нещо, което е важно не само от научна гледна точка, но и от гледна точка на бъдещото развитие на културния туризъм в Източните Родопи“, коментира археологът.
По думите му парите са в бюджета на Министерството на културата, както е предвидено по постановлението, и сега се прави линията, по която те трябва да се преведат за самите обекти. 
„Хубаво е да дойдат до началото на юни, за да можем да започнем проучванията. Ако всичко е наред, това означава около четири месеца проучвания с може би 50-60 човека. И пак казвам, целите са пълно разкриване на зоната между Акропола и голямата Базилика“, подчерта проф. Овчаров. Той допълни, че с разкриването на зоната за посетителите на Перперикон ще се оформи обект, чието пълно разглеждане ще отнема между 2 и 3 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари