Пешеходен мост над републиканския път за ГКПП “Маказа“ в Черноочене ще осигурява сигурността на жителите от общинския център

Мост от типа „пасарел“ над републиканския път I-5 Хасково-Кърджали-Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Маказа“ ще осигурява сигурността на жителите на Черноочене, като обществената поръчка е в ход и предстои да бъде избран изпълнител. Това каза пред БТА кметът на община Черноочене Айджан Ахмед. 
Той припомни, че през родопското населено място преминава една от най-важните пътни артерии към централната част на страната и съседна Гърция, а на жителите му ежедневно се налага да прекосяват пътната артерия, пресичаща селото.
„Понякога трябва да се чака по пет минути, за да пресечеш, а пасарелът ще свързва центъра с новоизградения квартал, в който живее голяма част от населението. Надявам се до края на годината да реализираме този проект“, каза кметът и допълни, че съоръжението ще бъде снабдено с асансьор, което ще позволява и на трудноподвижни хора да го използват. Само по себе си то ще намали риска от инциденти с пешеходци по натоварения участък, чийто трафик се засилва осезаемо през топлите месеци на годината.
По думите на кмета жителите на общинския център имат и алтернативен пешеходен маршрут за пресичане на международния път, но използват най-прекия, над който е предвидено да се изгради пасарелът. „Ние като ръководство на община искаме да създадем условия за сигурност и удобство на жителите на общината“, каза още Айджан Ахмед.
Той допълни, че съоръжението ще бъде изградено по спечелен проект по процедура на Местна инициативна група „Минерални бани – Черноочене”, а средствата са в размер на близо 600 хил. лв.
В непосредствена близост предстои да бъде изграден и площад за обществени прояви, с какъвто Черноочене към момента не разполага.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари