Пещерата „Бисерна“ в Природния парк „Шуменско плато“ ще бъде отворена за посещения от 2 септември

Рекламирай в beZpartien.bg

„Бисерна“ – най-дългата и красива пещера в Природен парк (ПП) „Шуменско плато“ ще бъде отворена за посещения, съобщиха днес от Дирекцията на парка. 
Пещерата ще може да бъде посетена само след предварително записване на телефон 054/800765, от сряда до неделя включително, като почивни дни ще са понеделник и вторник. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а в празничните и почивните дни групи да се приемат и от 15:00 ч. 
Разходката в „Бисерна“ е около 800 метра в едната посока. Температурата е около 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки. До пещерата се стига пеша, тъй като горският път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от чешма „Боровец“, през маркиран маршрут „Урок по горската пътека“, както и от разклона за крепостта „Стария град“, по пътя за вилата на Община Шумен. Указателни табели има по всички посочени маршрути, припомнят от природния парк. 
Пещера „Бисерна“ е обитавана от 14 вида прилепи. Обичайно тя се отваря за посещения само през пролетта и есента, заради жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. Тя е благоустроена по проект от Оперативната програма „Околна среда“, а основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите. Те са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, припомниха на БТА от природния парк.
За последно пещерата бе отворена за посещения от 10 април. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *