НачалоБългарияПетър Стоянов: Най-важната последица от Съединението е, че осъществяваме част от националния...

Петър Стоянов: Най-важната последица от Съединението е, че осъществяваме част от националния си идеал

Първата и най-важна очевидна последица от Съединението, че ние осъществяваме част от националния си идеал. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по ът Петър Стоянов (1997-2002).

„Съединението има много голямо значение и за самочувствието на българския народ, защото това е първото голямо изпитание пред новата българска държава, пред княжеството и след това пред обединена България. Тогава нашият национален елит се справя блестящо – и в дипломатическо, и във военно отношение. С победата на България при Сливница се подпечатва актът на Съединението“, каза Стоянов.

Националният елит включва в себе си и политическия елит, но включва също така интелектуалци, журналисти, писатели, видни хора, подчерта той.

„За мен националният елит живее с чувството, че има отговорности – преди всичко към нацията. Това не може да се изисква от останалите хора, които имат чувството, че живеят само с права“, коментира президентът.

Съединението, освен всичко друго, ълно обърква дотогавашната представа на българина за , тъй о политическият елит у нас е разделен по темата, коментира Петър Стоянов. По думите му оттогава до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби.

„Не бих казал, че историята се повтаря – моето недоумение идва от това, че почти 140 години след Съединението продължаваме да си задаваме един и същи въпрос – за отношението към .“

Днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото е била каузата за Съединението, смята Петър Стоянов.

„Днешният национален идеал е по-висок стандарт, добър и сигурен живот за българските граждани, със съзнанието, че живеят в една държава на справедливостта и на върховенството на закона. Може да звучи клише, но ако ние постигнем този скучен наглед национален идеал, ние се превръщаме в онези държави, към които днес емигрират нашите млади хора“, каза президентът.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО