Пети национален пенсионерски фолклорен събор се подготвя в дуловското село Върбино

Пети национален пенсионерски фолклорен събор „Върбино 2024“ се подготвя за 6 юли в местността „Канагьола“ край дуловското село Върбино. Това съобщиха от общината в Дулово, организатор на проявата.
Съборът е сред големите културни прояви в района. Замислен е като среща на пенсионерските клубове от Върбино, Дулово и Тервел за отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., но с годините надхвърля рамките на Общината.
Проявата започва в събота сутринта и ще предложи разнообразна програма с участието на фолклорни групи от цялата страна. Участниците ще представят песни, танци и обичаи, характерни за техните региони. Ще участват както професионални, така и самодейни колективи.  
Съборът има за цел да събере и представи богатството на българския фолклор, като акцентира върху традициите и обичаите на различните региони в страната. За разлика от други събори, „Върбино 2024“ няма конкурсен характер. Всеки участващ колектив ще получи грамота и парична награда, което подчертава значението на участието и споделянето на културни ценности, а не на съревнованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари