Петима български музиканти ще изпълнят творби на Брамс и Шуман в концерт на Симфоничен оркестър – Сливен

Рекламирай в beZpartien.bg

Петима български музиканти ще изпълнят творби на Брамс и Шуман в концерт на Симфоничен оркестър – Сливен, съобщиха от културния институт. Сред тях ще бъде и директорът на сливенските симфоници Кремена Оксенкруг.
Клавирен квинтет оп. 34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп. 44 от Роберт Шуман ще прозвучат в зала “Сливен” на 28 март.
Цигуларката Ангелина Арабаджиева е лауреат на конкурса “Паганини” в Генуа и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия театър, “Метропол театър“ – Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер. 
Кремена Оксенкруг е професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс (Белгия), с активна концертна дейност в цяла Европа. От 2021 работи като директор на Симфоничен Оркестър Сливен, за което е отличена с “Кристална лира” 2022 и “Музикален мениджър на годината” 2022. 
Виолистът Румен Цветков живее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по лична покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света – маестро Зубин Мета. 
Александър Сомов е българският виолончелист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скул”. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).
Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, САЩ, Азия, участва и в множество музикални проекти. За поредна година тя е номинирана в конкурса на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023 г. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. 
По традиция музикантите ще се срещнат с журналисти ден преди концерта в Пресклуба на БТА в Сливен.
След Сливен програмата ще бъде изпълнена и на фестивалите “Чудомирови празници” в Казанлък и “Софийски музикални седмици” в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *