Петричката гимназия „Пейо Яворов“ отбелязва 105 години от създаването си

Рекламирай в beZpartien.bg

Редица дейности и инициативи са включени в програмата на петричката гимназия „Пейо Яворов“ по случай 105-годишнината ѝ. От началото на учебната година до 31 декември ще вървим под мотото „105 години Профилирана гимназия „Пейо Яворов“, а миналия петък дадохме начало на честванията, каза за БТА директорът Кристина Касабова. Тя посочи, че патронният празник ще бъде на 25 април в Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич и от училището са подготвили литературна програма. 
Историята на гимназията започва през 1919, когато става първоприемник на Солунската гимназия. Първите години учебното заведение се помещава в личната къща на първият директор Атанас Маджаров, а след това се мести в Благоевград, разказа Касабова. По думите ѝ будни граждани на Петрич пишат телеграма до тогавашното Просветно министерство, че имат нужда гимназията отново да се върне в Петрич. Искането им бива уважено и учебното заведение се завръща в южния град. 
Касабова разказа, че строителството на първата сграда е започнало с обезщетение, което местни тогава са получили вследствие на събитие, известно като  Петричкия инцидент. Те се отказват от обезщетението в името на това, да се построи петричката гимназия и с тези средства започва строежът, каза Касабова. 
След три години средствата свършват. Тогава хората вземат решение да се обложат сами с данък и така да се довърши сградата. Към днешна дата в тази сграда се помещава Основно училище „Христо Смирненски“. Касабова посочи, че по стари данни името „Пейо Яворов“ идва 20 години по-късно. Оттогава, това, което правим, е да поддържаме историята, да поддържаме огъня и да защитаваме доброто име на гимназията, каза директорът.
В момента в гимназията се обучават общо 649 ученици. От тях 642 са в дневна форма, а седем – в самостоятелна форма на обучение. В гимназията има 25 паралелки от 8 до 12 клас, по пет във всеки клас, а профилите са хуманитарен, математически, чужди езици, софтуерен и хардуерен профил и природни науки. 
Здравка Трайкова, която преподава в гимназия „Пейо Яворов“, разказа за БТА, че най-голямото богатство за тях са учениците, „и когато имаш добър материал, с който да реализираш всяка една идея, е много лесно осъществяването и на конкретно образователни, и на по-творчески дейности“. По думите ѝ, когато учениците идват ентусиазирани, мотивирани и с желание да се развиват допълнително, много по-лесно става осъществяването на всяка една идея. 
Теодора Динева, която също е учител в гимназията, каза за БТА, че с дейностите си се опитват да обхванат всяка група от деца.
Когато децата видят мотивиран и ентусиазиран учител, това е най-лесният начин да се мотивират, смятат учителите. 
Те разказаха, че към момента възпитаниците участват в конкурси, олимпиади и състезания във всички области на науката и имат редица спечелени престижни награди. Според тях, когато се обучава чрез преживяване и чрез дейности, остава трайното знание. И когато има повече възможности за съпреживяване на това, което теоретично трябва да се научи, това е най-лесният начин да се мотивират учениците и да положат труд в овладяването на знанието, обясни Трайкова. 
Надежда Дюлгерова, Македонка Георгиева, Гергана Захариева, Даная Златинова, Анна Митова, Иван Янкулски, Димитър Дюзов, Димитър Иванов и Благовест Терзиев са ученици от 8, 9 и 10 класове в Профилирана гимназия „Пейо Яворов“. За БТА те разказаха за своите постижения. Повечето от тях са класирани на национален кръг на състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Други имат изяви в национален кръг на олимпиади по различни предмети. 
Ние много се гордеем, че сме възпитаници на гимназията, тъй като в последните години тя се развива много в сферата на различните науки и има много постижения. Едно от постиженията на училището е, че станахме част от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България и сме единственото такова в Петрич, каза Македонка Георгиева от 10 клас. 
Иван Янкулски, който е бил национален състезател по бокс на България и неколкократен шампион, каза за БТА, че е много благодарен на своето училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *