НачалоСвятПетролът поевтинява в очакване на иранските предложения за ядрената сделка

Петролът поевтинява в очакване на иранските предложения за ядрената сделка

Цената на петрола продължи да се понижава днес, след о шефът на иранската дипломация потвърди, че страната му ще изпрати „окончателните си предложения“ по ядрената сделка преди полунощ местно време (22:30 часа българско време), предаде Франс прес.

Възможността за постигане на споразумение, което ще позволи връщането на пазара на иранското производство, както и слабото търсене в Китай заради намиращата се в застой , рязко понижиха те на петрола.

Октомврийските фючърси на барел петрол от сорта Брент от Северно море спаднаха с 5,18 на сто до 93,08 долара към 14:50 часа българско време.

Септемврийските фючърси на барел от американския лек суров петрол се понижиха с 5,27 на сто до 87, 24 долара.

Пазарът на черното е фокусиран върху преговорите около иранското ядрено споразумение, които могат да сложат край на санкциите за този ключов член на Организацията на износителките на петрол (ОП).

Според иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан страната му ще обяви днес „окончателните си предложения“ по ядрената сделка, след като, по думите му, са приели две от иранските изисквания.

„Ако предложенията ни бъдат приети, ние сме готови да сложим край на преговорите и да обявим споразумението на та на външните министри“, добави той.

„Тъй като все още не е подписано споразумение, нищо не трябва да се приема за даденост“, предупреди Крейг Ерлам, анализатор в „Оанда“ (Oanda) , който предвижда, че натискът върху цените на петрола ще се засили в случай на успешен край на преговорите.

Цените пострадаха и от разочароващите данни за търсенето на петрол в Китай.

През юли продажбите на дребно и промишленото производство в азиатската страна са отчели неочаквано забавяне заради новата вълна на КОВИД-19 и кризата в сектора на недвижимите имоти, които са повлияли крайно отрицателно на икономическата дейност.

Отслабването на китайската икономика „тежи върху петрола и има малка вероятност за възстановяване в краткосрочен план“, обобщава ситуацията анализаторът в Ес И Би (SEB) Бярне Шилдорп.

След като скочиха в началото на годината, когато търсенето се възстанови след края на локдауните и началото на руската инвазия в , цените на петрола се понижиха с над 20 на сто за два месеца и половина, припомня АФП.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО