Пианистът Деян Денчев поведе публиката в Разград на музикално пътешествие с дипломния си клавирен концерт

Пианистът Деян Денчев поведе публиката на музикално пътешествие с дипломния си клавирен концерт. В залата на разградската филхармония присъстващите имаха възможността да съпреживеят първата самостоятелна изява на младия изпълнител. Талантливият пианист подари на близки, приятели и почитатели на класическото изкуство празник, превеждайки ги през подбрани произведения от Моцарт, Бетовен, Шопен, Рахманинов, Димитър Ненов.
Концертът бе открит от секретаря на Народно читалище „Развитие“ 1869 г. в Разград Виолета Антонова. Тя представи Деян Денчев на присъстващите и благодари за уважената покана да бъдат част от неговия първи самостоятелен концерт. Тя посочи, че Деян Денчев завършва с отличие класа по пиано на Галина Героева от Музикалната школа „Илия Бърнев“ при Народно читалище „Развитие 1869“. Той участва в национални и международни конкурси и е носител на множество награди, сред които специалната награда, с която се завърна само преди дни от Националния фестивал на музикалните школи по изкуства в Пловдив. Лауреат е на Националния конкурс „Димитър Ненов“, където през 2021 г. печели втора награда. На същия конкурс две години по-късно завоюва първа и специалната награда на името на „Димитър Ненов“. На миналогодишното 12-о издание на международния конкурс „Vivapiano“ пианистът е отличен с първа награда, а от конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен печели втора награда. Музикалните си умения Деян Денчев поддържа и усъвършенства с майсторските класове на Фидоси Керчев, Евгени Желязков, проф. Александър Василенко.
Виолета Антонова сподели пред публиката, че Деян Денчев успешно е издържал приемните изпити и ще продължи музикалното си образование в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. От името на ръководството на читалището тя пожела на добър час на младия пианист по пътя към големите сцени, които предстои да завладее. „С радост те очакваме и вярваме, че ще се връщаш в родния град, за да му посветиш добри дела и да бъдеш вдъхновяващ пример за съучениците си от Музикалната школа“, отбеляза секретарят на читалището.
Много аплодисменти и цветя получи младият пианист. Той благодари на родителите си, на своята преподавателка Галина Георева, на която дължи изграждането си като музикант, благодари и на сърдечната публика в залата на Филхармонията за аплодисментите.
„Това е първият ми самостоятелен концерт и представих на публиката любимите си произведения, които учих през годините“, каза за БТА Денчев. Той заяви, че свири на пиано от седем години, като допълни, че през последните две години набляга по-сериозно. „Избрах да вървя по този път, който не е лек, но това е нещото, което най-много обичам да правя“, каза пианистът. Той добави, че ще продължи образованието си със специалност пиано в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Младият пианист изрази убеденост, че трябва да има повече млади хора, които се занимават с изкуство и да го представят пред публика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари