Пианистката Елена Башкирова гастролира за първи път във Варна за откриването на „Европейски музикален фестивал“

Рекламирай в beZpartien.bg

Пианистката Елена Башкирова пристига от Берлин за първи гастрол във Варна. Тя ще бъде солист в концерта, с който ще се открие на 30 март ХХ издание на „Европейски музикален фестивал“ в града, съобщават организаторите от „Елит проджектс мениджмънт“. 
Башкирова-Баренбойм е признат интерпретатор на Моцартовото клавирно творчество. В нейно изпълнение заедно с оркестър „Кантус фирмус“ с диригент Ивайло Кринчев ще прозвучи рядко изпълняваният у нас Концерт за пиано и оркестър № 13 в до мажор на Моцарт.
Пианистката споделя, че за нея е удоволствие да се представи в концерт, съставен изключително от произведения на Волфганг Амадеус Моцарт. Австрийският композитор заема специално място в нейното интерпретаторско израстване и я съпътства от най-ранните й детски години, върху които слага отпечатък нейният баща – клавирният педагог Дмитрий Башкиров. Тя смята, че ключът към нейното усещане за Моцарт й е дала любовта към операта. Неговите сонати, пиеси и концерти тя вижда като театрални и музикални произведения, като малки опери и при изпълнението им си представя оперни ситуации и персонажи, което й помага да разкаже музиката.
Според Башкирова Концерт № 13 е много оригинален, тъй като завършва с пианисимо, което е нещо много рядко и очарователно. Формата му е с огромни каденци, с големи бавни, минорни епизоди в последната част, които се отнасят към най-високата музика на Моцарт, казва тя и допълва, че е радостна, че ще запознае публиката във Варна с нещо ново и свежо. 
Елена Башкирова е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Започва обучението си в класа на своя баща Дмитрий Башкиров в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг – латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг – прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.
Башкирова се изявява не само като солист, а и като продуцент, корепетитор и ансамблов изпълнител. Тя е артистичен създател и директор на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г., провеждащ се всяка година през септември, обединявайки ярки солисти от цял свят. От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Израел и заедно с участници от фестивала гастролира на значими европейски форуми в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и „Бетовенфест“ в Бон. Партнира в рецитали на популярните певци Анна Нетребко, Олга Перетятко,  Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол. През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.
ХХ Европейски музикален фестивал във Варна се организира от „Елит проджектс мениджмънт“ в партньорство с Международния музикален фестивал „Варненско лято”. Реализира се с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна и с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *