Пиеса на Чехов е адаптирана към съвременната провинция и се представя в къща като сайт-спесифик театър

Рекламирай в beZpartien.bg

Театралното събитие „Вуйчо Ваньо в Кривина“ с режисьор Багряна Попова ще се състои на 30, 31 август, както и на 1 и 2 септември 2023 г. в русенското село Кривина, съобщават от екипа на проекта.
Попова е режисьор от Австралия, родена в България, с над 30-годишна професионална практика като режисьор и преподавател в театрална академия в Австралия.
Събитието е част от експериментална лаборатория, която е нов етап от проект с дългогодишна биография в Австралия. Там Багряна развива идеята и проекта The Uncle Vanya Project. Пиесата на Чехов се адаптира към съвременната провинция и се представя в къща като имърсив, сайт-спесифик театър.
В Австралия проектът е представен на шест места между 2014 и 2019 г., като през 2019 г. е в официалната програма на най-престижния международен фестивал в страната – в Аделаида, разказват от екипа. Експериментът е адаптиран също така във Финландия, Кангасала, в театрална лаборатория с местни актьори – през 2019 г. През 2022 г. Багряна Попова представя „Чайка“ от Чехов в Австралия по същия начин.
,,Изключително много се радвам, че сега този проект ще се развие тук в България. „Вуйчо Ваньо в Кривина“ е изследване на пиесата от А. П. Чехов днес и сега в българската провинция, с ясен фокус към земята и отношението ни към нея“, коментира Багряна Попова.
Експерименталната лаборатория е била в рамките на три седмици през месец август в София и село Кривина, област Русе. Проектът е копродукция на La Mama Theatrе (Австралия), Багряна Попова и сдружение „Мултикулт“. За целта е избран творческият екип, който работи върху драматургията. По време на процеса пиесата е четена заедно с хора от Кривина.
Асистент режисьор е Надя Панчева. Актьорите са Александър Притуп, Яна Зайкова, Теодор Каракачанов, Звездомира Божана, Владислав Кръстев, Теодора Абрашева, Валентина Панова, Борислав Вълов (Ei Bo). 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *