Пламен Тотев е носителят на наградата „Ловешки меч“

Издателят, литературен изследовател и журналист Пламен Тотев получи персоналната награда на Община Ловеч в областта на културата „Ловешки меч“. Тя му бе връчена от заместник-кметът на Ловеч д-р Алдин Начков, който поздрави носителя на отличието и посочи, че „Ловешки меч“ е олицетворение на силата на познанието, на културата, на повика на мисълта да се развива и особено приляга на човек, чието оръжие е словото.
Наградата се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслужено внимание, обществена гласност и признание на този, който има най-голям принос в културния живот.
Пламен Тотев посочи, че приема отличието изключително емоционално, защото винаги е бил свързан с Ловеч, въпреки че от дълги години живее в София. „Обичам Ловеч. Оттук започна всичко, което стана с мен, оттук започна любовта ми към книгите. Това беше началото на пътя, по който тръгнах и който аз исках“, каза Тотев и добави, че е благодарен на съдбата, че го е срещнала с големите личности, с които е работил.
Пламен Тотев е роден в Ловеч. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал e историческа поетика на българската литература. Автор е на книгите с литературни изследвания „За място на върха“, „Българският блян по епопея“ и „Животът на класиката“, както и на повече от 20 учебни помагала по български език и литература. Съставител е на едни от най-популярните антологии на българската и световната любовна лирика („Да те жадувам“, „Обичам те“ и др.), на издания на Дебелянов, Яворов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Евтим Евтимов и Маргарита Петкова. Носител е на наградата за литературна критика „Боян Пенев“, както и на македонската „Книжовен Дедал“ за ценен принос към македонско-българските литературни връзки. Член е на Съюза на българските писатели. Председател е на журито на националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ и международния поетичен конкурс „Лирични гласове“.
Наградата му се присъжда по повод неговата 60-годишнина и за цялостен принос към развитието на българската литература и образование, към издаването на европейска литература в България.
Заместник-кметът Алдин Начков връчи на тържествената церемония още две награди. Боряна Филипова, ръководител и хореограф на балет „Ралица“, получи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за принос в развитието на културния живот на Ловеч. За заслуги в областта на културата Тинка Симеонова, ръководител на детска вокална група „Чучулиги“, автор на сценарии за детски музикални представления, авторски текстове и песни, също бе удостоена с плакет „Св. св. Кирил и Методий“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари