Плевен днес отбелязва своя празник

Плевен днес отбелязва своя празник. Началото на честванията по традиция ще бъде дадено с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ на професионалния боксьор Йосиф Панов и почетен знак на Община Плевен (посмъртно) за значими постижения в областта на науката и образованието на Станчо Станчев, съобщават от местната управа.
Заседанието ще се състои от 10:00 часа в Актовата зала на общинската администрация. 
От 11:00 часа на площад „Възраждане“ ще започне тържествен ритуал. Празникът на Плевен е уважен от гости от четири побратимени града – полския Плоцк, румънския Браила, Битоля и Кавадарци (Република Северна Македония). 
Веднага след ритуала плевенчани и гостите на града са поканени на концерт на танцова школа „Спирит“ на откритата сцена на площада. 
В следобедните часове празничните прояви продължават със спортни демонстрации с участието на олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова. Приключенска игра по ориентиране, арт работилница и откриване на изложбата „Личности и събития в българския спорт“ в Регионалния исторически музей са част от програмата на 15 май. 
Кулминацията на честванията ще е концертът с участието на „Керана и космонавтите“ и Владимир Михайлов с начало 20:00 часа на площад „Възраждане“. Празникът ще завърши със светлинно шоу. 
За първа година по повод 15 май е създаден и специален цветен акцент пред сградата на Община Плевен – кошница с живи цветя. Реализацията на цветната композиция по идея на местната управа е осъществена от плевенчанката Юлия Ценова. „Цветната кошница“ е пълна с петунии, импатиенс и пъстри карамфили, които се „изливат“ на зелените площи в района на централния площад „Възраждане“. 
Празникът на Плевен се отбелязва с решение 287 на Общинския съвет от 15 март 2001 г., с което се възстановява Пролетният плевенски панаир, провеждан през третата седмица на май, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. 
В исторически план обявяването на празника на Плевен на 15 май е свързано с провеждания по същото време от края на 20-те години на 20-и век голям пролетен панаир, който нямал конкуренция в страната по своята мащабност и стопанско значение. Той бил разположен на площ от 30 декара и на него се е предлагал едър добитък, селскостопански инвентар и занаятчийски произведения и стоки. Докарвани са били повече от 4000 глави добитък, продажбите са надвишавали 15 млн. лв., а панаирът е бил посещаван от над 45 000 души. Идвали са търговци от Гърция, Турция, Египет, Испания и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари