Плевен става част от кампанията „5 минути за здраве“ с фокус върху превенцията на рака на белия дроб и тютюнопушенето

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се състоят с помощта на телемедицината в центъра на Плевен. Те са част от кампанията „5 минути за здраве“, организирана от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването в партньорство със сдружение „Въздух за здраве“, „Хъбис“ и биотехнологичната фармацевтична компания „Рош България“. Това съобщи директорът на здравната инспекция д-р Илиян Минчев.
Инициативата, която до края на годината ще се проведе в още осем града на страната, има за цел превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето, допълни той.
Изследването трае пет минути, в които желаещият седи в специално кресло. Резултатите се изписват на екран и могат да бъдат изпратени на имейл. Отчитат се показатели като ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функция на бели дробове (спирометрия), температура, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация – насищане на кръвта с кислород. Резултатите ще бъдат коментирани от лекар пулмолог и ще бъде представена информация за превенцията за рака на белия дроб и тютюнопушенето. 
Всеки, който иска да си направи изследване, трябва да бъде на 13 юни между 11:00 и 15:00 часа на площад „Свободата“.
Припомняме, че през следващата седмица в Плевен ще се състоят безплатни прегледи за превенция на риска от туберкулоза. Те се организират от Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари