Пловдив ще отбележи великденските празници с изложби, концерти и творчески работилници за изписване на яйца

Пловдив ще отбележи великденските празници с изложби, концерти и творчески работилници за изписване на яйца, съобщиха от отдел „Култура“ на общинската администрация. Кулминацията в празничната програма е на шести май, когато на площад „Стефан Стамболов“ ще се състои за пръв път пред публика концертът „Той, Тя и Акордеонът“.
В него участват акордеонистите Вероника Тодорова и Калоян Куманов. Заедно с тях на сцената ще се качат Светлин Стайков – китара, Александър Леков – бас китара, Мирослав Турийски – пиано, Начо Господинов – барабани и струнен квартет в състав: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян. На същия ден се чества Световният ден на акордеона – 6 май. Датата се свързва с първия патент за акордеон, който е регистриран на 6 май 1829 г. във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо.
На Лазаровден и Цветница Регионален етнографски музей – Пловдив организира „Великденска работилница в Регионален етнографски музей“ с гост  майстор Светла Ракшиева, която ще въведе участниците в изкуството на писането на яйца. Освен да си изрисуват собствено яйце, участниците ще научат много нови неща за символиката, за традициите и начините на боядисването и изписването на яйца в различните страни и в България. От 5 до 12 май в музея ще може да бъде разгледана изложбата „Великден в България, Чехия и Словакия“. В нея се разказва за общото и различното в традициите на трите страни. Могат да се проследят запазените езически обичаи, разпространени в тези страни, както и да се види доколко християнството е променило народните вярвания и представи.
От 1 до 15 май Детският отдел при Народна библиотека „Иван Вазов“ представя изложба на великденски яйца „Пъстри, шарени яйца“. На 30 април в Градската художествена галерия, в Иконната галерия в Старинен Пловдив, Велкиденски концерт ще изнесе Девическа хорова формация „Евмолпея“. 
Община Пловдив и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив (НГСЕИ) подаряват великденски забавления на децата. На Велики четвъртък и Велика събота, когато се боядисват яйца, от 11:00 до 13:00 часа пред сградата на Общината ще има „Великденски творчески работилници за деца“. Всички желаещи могат да украсят по свой дизайн великденски яйца, които след това да отнесат в своите домове, а  възпитаници на гимназията ще им помагат, асистират и насърчават. Осигурени са декоративни яйца, изработени от стиропор, екологични водоразтворими бои за декориране и четки. Възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“ ще разказват на децата за същността и смисъла на най-големия християнски празник, който всяка година озарявa домовете ни, и неговите символи. Тревните площи пред Община Пловдив вече са декорирани с големи красиво изрисувани яйца, дело на ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и НГСЕИ. 
За празничния 5 май отново на площад „Стефан Стамболов“ ще се проведат два концерта – „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“ и на танцово студио към Сдружение за култура, изкуства и спорт „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева. В късния следобед е предвиден концерт на Биг Бенд – Пловдив и солисти с диригент Николай Гешев.
На 6 май представителен ансамбъл „Марица” към СУ “Св. св. Кирил и Методий” с художествен ръководител Боян Алексиев ще представи програмата си по обяд на площад „Стефан Стамболов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари