Пловдивчани ще обиколят седемте тепета в спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“

Първият по рода си спортно-културен маратон у нас „Тепе Джамборе“ ще се проведе в Пловдив на 11-километрово трасе, което ще премине през седемте хълма в града.  Състезанието по бягане ще се проведе на 15 юни, като до момента за участие са се записали 200 души, а до края на записването се очаква общият брой да достигне 250, съобщиха за БТА организаторите от сдружение „Общо бъдеще“.
Участниците ще започнат своята обиколка на пловдивските тепета от Бунарджика и ще продължат към Сахат, Небет, Джамбаз и Таксим тепе, Главната улица, Римския стадион, Античния театър и през някогашното Марково тепе. Цялото трасе маратонците трябва да изминат за под три часа. Състезателите ще финишират на Младежкия хълм, където ще се проведе и награждаването на маратонците. Наградният фонд се състои от ваучери за спортни стоки на обща стойност 2000 лв., тениски и други подаръци от партньорите на събитието. 
Организаторите на „Тепе Джамборе“ са подготвили редица културни събития, в които участниците в състезанието ще се включат, докато бягат.„Още на старта на Бунарджика ще има салса, а на площада пред Паметника на освободителите е планирано едночасово хоро. Всеки, който желае, може да се включи“, разказа един от организаторите на спортно-културния маратон Никола Чонгаров от сдружение „Общо бъдеще“.
Концерти, участие в театър и танци са част от другите изненадите, които ще срещнат бегачите по пътя си към върха. За финал маратонците ще бъдат посрещнати на Младежкия хълм от немската група Subact с концерт на живо.
В събитието може да се включи всеки желаещ чрез предварително записване до 31 май, като организаторите дават възможност да участват и хора в неравностойно положение. „Една от водещите ни идеи е да обединим общността. Искаме всички да могат да се включват в този празник на града, но и да покажем, че при желание всеки е способен да постига всички свои цели“, обясни другият организатор Флориан Дуйар. Към момента е ясно участието на 25 състезатели в неравностойно положение. В състезанието ще се включи и отбор с трудноподвижни хора от фондация „Ела и ти“.
„Искаме да апелираме участниците и зрителите да не забравят за околната среда и природата. Тепетата на Пловдив са дом на разнообразни видове животни и растения. Стремим се да намалим използването на съдове и прибори за еднократна употреба, като насърчаваме участниците да си носят собствени съдове за течност – бутилки, шишета и други“, споделят още организаторите.
„Тепе Джамборе“ е част от Културния календар на града и се организира с подкрепата на Община Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари