По данни на Бюрото по труда безработицата в Троян е 4,9%, проблемът е липсата на персонал, казват местни работодатели

Работодателите в Троян търсят най-често хора за услуги за населението и търговията, оператори на стационарни машини, машиностроители и работници в различни производства. Това става ясно от данни, предоставени след запитване на БТА от Дирекция „Бюро по труда-Троян“ (ДБТ).
Търсят се работници за производство на храни, облекло, дървени изделия и подобни.
Безработицата в Троян към 31 март е 4,9%, почти два пъти по-ниска спрямо тази в Ловеч – 9,56%, показва справката на ДБТ-Троян.
В края на първото тримесечие броят на регистрираните в ДБТ-Троян безработни лица е 642. Сред тях преобладават тези със средно образование 437, следвани от тези с висше – 90 и основно – 72. 
„В община Троян има липса на всякакъв тип персонал както квалифициран, така и неквалифициран. Проблемът е във всички браншове – от услугите до производството“, коментира пред БТА Христо Йовчевски, местен предприемач, който осигурява работа на около 180 човека. 
Липсата на подходящо подготвени кадри също е огромен проблем. Необходима е яснота каква нужда от специалисти има и къде те могат да бъдат подготвяни на територията на областта, смята той.
По негово мнение работата с учениците трябва да започва още в 4-5 клас, когато децата и най-вече техните родители, трябва да осъзнаят, че за да се реализира един човек, той трябва да бъде насочен към дадена професия. Трябва да има активни форми на извънучебни кръжочни дейности, чрез които да се събуди интерес към определени професии.
Йовчевски, подобно на други местни работодатели, възнамерява да започне привличане на работници от трети страни, извън Европейския съюз, за да преодолее проблема с липсата на работна ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари