По-добри резултати на държавните зрелостни изпити в Ловешка област в сравнение с миналата година отчитат от РУО

По-добри резултати на държавните зрелостни изпити в Ловешка област в сравнение с миналата година отчете началникът на Регионалното управление на образованието Иваничка Буровска. 
Средният резултат на регионално ниво на задължителния изпит по български език и литература е 55,29 точки, при 59,4 точки на национално ниво. Миналата година на регионално ниво е бил 49 точки. „Това, което ние отчитаме като напредък, е, че нямаме училища на територията на област Ловеч, които да имат под 30 точки по български език и литература. През миналата учебна година проблем с успеваемостта имаше в професионалните гимназии, където голяма част от тях имаха под 30 точки, т. е. слаби оценки“, каза Буровска и добави, че отличните оценки по този предмет са 70, като осем са пълните шестици.
Тя припомни, че учениците, които се обучават в профилирана подготовка, задължително като втори държавен зрелостен изпит избират един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас. Съответно учениците, които се обучават за придобиване на професионална подготовка, се явяват на задължителен изпит за придобиване на професионална квалификация.  
Най-високи са резултатите по английски език. Голям напредък има и по математика, където средният резултат е 54,18 точки. Най-ниски са по информационни технологии – 39,5 точки. 
„Хубавото през тази учебна година е, че се увеличава броят на отличните оценки и намалява броят на слабите“, коментира Буровска.  
Тя обясни, че по втория задължителен изпит за придобиване на професионална квалификация учениците заявяват дали ще се явят на тема, защита на дипломен проект или на тест. Средният резултат от този вид изпит е добър 4,28, тоест той е съпоставим с резултата от миналата година. 
„Имаме напредък по отношение на резултатите от държавните зрелостни изпити, но това не бива да ни задоволява. След много подробен анализ и на училищно ниво ние като регионално управление ще продължим нашата работа. През следващата учебна година ще планираме дейностите си за подобряване на резултатите“, каза още Иваничка Буровска. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари