По два проекта, свързани с дигитализацията, работи през тази година Исторически музей – Оряхово

По два нови проекта за  опазване и представяне на движимото културно наследство работи Историческият музей в Оряхово през тази година, каза за БТА директорът Евгения Найденова. И двата проекта са свързани с дигитализацията и са финансирани от Министерство на културата.
Целта на културната институция с първия проект „Създаване на дигитална архивна колекция“ е да дигитализира фотоматериалите от основния фонд на музея  и да осигури по-добри условия за съхранение на културните ценности във фондохранилищните помещения, обясни Найденова. По него се извършва 2D дигитализация на 1154 единици снимкови материали и на един възрожденски учебник и 3D дигитализация на 40 етнографски, възрожденски и археологически експонати. По думите на директора възрожденският учебник, избран за архивиране, е особено ценен за музея, защото е преведен през 1872 г. от учителя в Оряхово Сребро Стойновски.
„Важните предимства на дигиталната архивна колекция е по-бърз достъп до музейните културни ценности, работа с дигиталните им копия без увреждане при пряк контакт, лесно използване за изложби и справки, популяризиране на фондовото богатство с онлайн публикуване на интересни експонати“, посочи Найденова и допълни, че освен дигитализацията ще се подменят и старите, и повредени архивни кутии. 
С втория проект „В крак с дигиталния свят“ се предвижда разработването на два видеопродукта – филм, представящ забележителностите на Оряхово и музейните експозиции, с продължителност около 4-5 минути и тийзър – негова кратка версия. „Филмът ще се разпространява с видеоброшура с формат А4 с тъч-скрийн дисплей за видео плеъра и ще бъде атрактивен и запомнящ се като представяне. Иновативните видеоброшури могат да се използват извън музея, като продукт, подходящ за участие в туристически борси, панаири, уъркшопи, конференции и обмен не само в страната, но и в чужбина“, посочи директорът на музея. По думите й тези материали ще са и атрактивно помощно средство при образователната работа с ученици и деца. 
Важна проектна дейност е и издаването на луксозен представителен каталог на музея на български и английски език. Той ще съдържа снимки и информация за различни музейни експонати. Проектът включва и създаването на керамични сувенири – реплики на ценните раннохристиянски експонати – статуята „Добрият пастир“ и мраморен кръст.
Музеят продължава работа и по проекта за мултимедийната изложба за проф. Марин Върбанов, финансиран от Фондация „Америка за България“. Предстои въвеждането на видеоверсии на френски и китайски език, и изработката на нови рекламни материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари