По график върви получаването на изборните книжа и материали до секционните избирателни комисии в Пернишко, съобщиха от РИК-Перник

По график върви получаването на изборните книжа и материали от секционните избирателни комисии (СИК) в Пернишка област. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Румяна Петрова.  
Шест са лъчовете, по които и към момента се доставят протоколи, бюлетини и устройства за машинно гласуване в населените места на територията на най-голямата община в региона – Перник. 
Областната дирекция (ОД) на МВР в Перник е извършила проверка на всички обекти, в които ще се помещават избирателни секции. Помещенията, в които няма да се гласува, са запечатани. Това се прави с цел осигуряване на безопасност и сигурност в изборния ден, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Перник Венцислав Алексов. 
Охраната на изборните помещения ще продължи до приключване на гласуването и предаването на изборните материали в РИК. В СИК няма да бъдат допускани да упражнят правото си на глас въоръжени лица, както и такива във видимо нетрезво и неадекватно състояние. 
След приключване на изборния ден утре изборните материали и книжа ще се транспортират с полицейска охрана от съответната СИК до РИК.  
От ОД на МВР уточняват, че във връзка с изборите „две в едно“ са осигурени и допълнителни дежурни, които ще реагират на сигнали за купен вот, както и за извършени престъпления във връзка с политическите права на гражданите. 
Звеното „Български документи за самоличност“ при ОД на МВР в Перник ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите. 
Искания за издаване на удостоверения, осигуряващи възможност за гласуване, ще могат да бъдат подавани до 17:30 часа днес, както и от 08:30 до 19:30 ч. утре.
Общият брой на секционните избирателни комисии (СИК) в Пернишка област на вотът в неделя ще е 260. От тях 140 са в община Перник. Броят на СИК в останалите общини е, както следва: Радомир – 49, Брезник – 25, Трън – 22, Земен – 14, Ковачевци – 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари