По случай 24 май третокласници се състезаваха в играта „Буковплет“ в читалището в Петрич

Деца от третите класове днес показаха своите знания по правопис и правоговор  в състезанието-игра „Буковплет“. Инициативата е на Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич и е посветена на 24-май – деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Основната цел на състезанието-игра е повишаване на грамотността сред подрастващите и най-вече правописа и правоговора, каза за БТА главният библиотекар Валентина Петрова.
Състезанието се проведе в три етапа  – първият беше спелуване на думи, вторият етап беше подреждане на разбъркани думи в изречение, а третият етап беше децата да изпишат думи, като имат дадени цифри, а те трябва да разпознаят коя буква отговаря на съответната цифра. Третокласниците, които взеха участие, бяха от Основно училище „Гоце Делчев“ с ръководител Татяна Добрева.
Сред официалните гости на събитието днес бяха председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, писателят Иван Гранитски, писателят Венко Евтимов, Надя Попова – главен редактор на списание „Словото днес“ и член на управителния съвет на Съюза на българските писатели, и поетът Петър Андасаров. 
След края на състезанието Венко Евтимов поздрави участниците и им разказа, че той също е учил в училище „Гоце Делчев“ в Петрич до осми клас. 
Празничната програма по случай 24 май в Петрич днес ще продължи с музикално-поетичен спектакъл „Поклон пред делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици“. Спектакълът ще започне в 18:30 часа в ритуалната зала на читалището.
В утрешния ден в 10:30 е предвидено празнично шествие от централния площад „Евтим Евтимов“ до паметника „Народни будители“, в 10:45 е предвидена музикално-поетична програма , а в 11:00 часа ще бъдат положени цветя и венци пред паметника на народните будители в Петрич. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари