НачалоКултураПочина хърватската писателка с български корени Дубравка Угрешич

Почина хърватската писателка с български корени Дубравка Угрешич

Хърватса писателка Дубравка Угрешич е починала вчера на 74-годишна възраст в Амстердам, съобщи хърватският информационен сайт Индекс.

Дубравка Угрешич е родена в Кутина, Хърватия, през 1949 г. Баща ѝ е хърватин, а майка ѝ е българка, родена в .

Завършва Загребския университет, специализира в Московския университет.

До войната в Хърватия в началото на 90-те години Дубравка Угрешич работи в Института по теория на литературата в Загреб, а нейните основни научни интереси са свързани с руската литература на ХХ век, на която същевременно е и преводач.

През 99-те години тя уска Хърватия. Няколко години прекарва в Германия и , а от 2001 г. живее и работи в Амстердам.

Най-известните ѝ книги са „Щефица Цвек в челюстите на живота“, по който е сниман филм, и „Форсиране на романа на реката“, за който през 1088 г. получава наградата на списание НИН.

През 90-те години пише есета, в които се занимава с въпроси на идентичност и националност в социалната, историческа, политическа и културна рамка, създадена от разпадането на Югославия и падането на Берлинската стена. С тях Угрешич се утвърждава като една от най-видните хърватски писателки и есеисти. Творчеството ѝ се отличава с рядка комбинация от ирония, полемика и състрадание, се казва в съобщение за те от Загребския мултимедиен институт.

Тя е автор и на книгите „Поза за проза“, „Животът е приказка“, „Американски фантаст“, „Култура на лъжата“, „Музей на безусловното предаване“, „Четенето забранено“, „Министерство на болката“, „Баба Яга снесе яйце“, „Лисицата“, преведени на над 20 езика, пише .

Автор е и на няколко филмови сценария – „В челюстите на живота“, „Това не е моят живот, това е само временно“, „За щастие са нужни трима“, „Как да оцелееш до първи“.

След като напуска Хърватия, тя преподава в няколко американски и европейски университета, включително Харвард, Колумбийския и Свободния университет в Берлин. Носител е на важни литературни награди, сред които наградата на списание НИН и международната награда за литература Neustadt.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО