Почина изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни Виолета Василчина – изкуствовед, специалист в областта на приложните изкуства, съобщиха от Съюза на българските художници. Кончината й е огромна загуба в професионалната сфера, коментираха от организацията.
Виолета Василчина е родена през 1945 година в Севлиево. Завършва техникума по керамика в София и започва работа в завода за порцелан и стъкло „Китка“ в Нови пазар. През 1972 г. завършва с отличие Художествената академия, специалност „Керамика“, при проф. Венко Колев; от 1973 г. е аспирант в катедра „Изукствознание“ на академията.
В периода 1967–1979 г. участва в редица научноизследователски експедиции. Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН за Ситовския надпис. В резултат на системни издирвания Василчина открива още през 1969 г. праисторическите скални рисунки в каньона на р. Чернялка, Плевенско.
Работила е в Института за изкуствознание при Българска академия на науките, автор е на многобройни публикации в научни и популярни издания, участник в международни симпозиуми. Василчина е член на СБХ, секция „Критика“.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари