Почти 1000 дружества и еднолични търговци от Видинско вече са обявили доходите си пред НАП

Над 7000 граждани на област Видин са подали данъчните си декларации до 30 април, когато изтече крайният срок за физическите лица да декларират данъка върху доходите си за 2023 г. През миналата година броя на подадените декларации е бил 6500, каза за БТА експертът в офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин Милена Борисова.
По думите й подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн чрез Портала за електронни услуги на НАП. Услугите са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).
Повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок почти 1000 дружества и еднолични търговци от областта вече са обявили доходите си. Почти 250 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, които са избрали този ред на облагане, допълни Борисова. 
Самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните си социални и здравноосигурителни вноски. Заедно с годишната данъчна декларация, те подават и декларация Образец № 6 с общия размер на дължимите вноски в срок до края на юни, уточни тя. И обясни, че тази година срокът за подаване на данъчни и осигурителни декларации и плащане на задълженията се удължава до 1 юли, защото 30 юни е неделя.
Последният ден за деклариране и плащане на корпоративен данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби също е 1 юли, припомни Борисова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари