Почти 3000 души от Видинска област вече са декларирали доходите си

Рекламирай в beZpartien.bg

Почти 3000 физически лица от област Видин вече са декларирали доходите си, придобити през 2023 година. Половината от тях са избрали да подадат предварително попълнената данъчна декларация, съобщиха от местния офис на Националната агенция по приходите (НАП).
Две трети от гражданите, подали декларации в НАП-Видин, са заявили ползването на различни данъчни облекчения. Физическите лица, получили облагаеми доходи през 2023 година, имат възможност да намалят данъчната основа с предвидените в закона данъчни облекчения, напомнят от НАП. И уточниха, че ако след ползването им се формира сума за възстановяване, тя се изплаща в срок от 1 месец след подаването на декларацията.
Данъчните облекчения са за деца и за деца с увреждания, за ремонт и/или подобрения на собствено жилище за направените плащания за труд в общ размер до 2000 лв., за направени дарения, за закупен осигурителен стаж, за намалена работоспособност с 50 и над 50 на сто инвалидност. Младите семейства могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени през годината по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да ползват това данъчно облекчение, те трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството. 
Важно условие за ползване на данъчните облекчения е към датата на подаване на годишната данъчна декларация лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват преди да се заяви ползването на данъчно облекчение, да се провери онлайн за наличието на задължения с персонален идентификационен код (ПИК).
БТА припомня, че над 4900 жители на областта са използвали ПИК, за да подадат годишната си данъчната декларация през 2023 година. Към края на януари т.г. близо 17 200 граждани и фирми от Видинска област имат персонален код, издаден от приходната агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *