Почти половината от регистрираните безработни в област Ямбол са с основно или по-ниско образование

Почти половината (49,2 на сто) от регистрираните безработни в област Ямбол са с основно или по-ниско образование, а без квалификация са 58,1 на сто, показва статистиката от местната Дирекция „Бюро по труда“. През април се наблюдава леко понижавaне на броя на бeзработните в региона.
Към края на миналия месец регистрираните безработни в област Ямбол са 2448, което е с 64 по-малко в сравнение с март тази година. Равнището на регистрираната безработицата е 5,6 на сто, като най-висока – 15,8 процента, е в крайграничната община Болярово, а най-ниска в областния град – 3,1 на сто.
Чрез посредничеството на Бюрата по труда в областта работа са започнали 234 души през последния месец, което е с 23 повече от март. Заявените работни места на пазара на труда са 180 или с 62 повече от предходния месец. През април в бюрата по труда в областта са се регистрирали 401 безработни.
Най-голямо търсене на работна ръка в Ямболско има за секторите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ (20 на сто) и „Преработваща промишленост“ (19,4 на сто). Сред необходимите кадри са сметосъбирачи, болногледачи, работници на бензиностанция, монтажници, електрокаристи, продавач-консултанти, шлосери, стругари, заварчици, тапицери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари