Почти всички църковни храмове в Брезнишко ще са отворени тази вечер за отбелязването на големия християнския празник Възкресение Христово

Почти всички църковни храмове в Брезнишко ще са отворени тази вечер за отбелязването на големия християнския празник Възкресение Христово. Това каза за БТА енорийският свещеник отец Михаил Станкович. 
„Ще се постараем да обхванем всички храмове като в централните ще има задължително литургии, а в по-малките ще се отслужат великденски последования преди  Възкресение.“, заяви той. 
Отецът коментира и как вървят дейностите по изографисването на храм-паметник „Св. Георги Победоносец“ в Брезник. 
„Събраните до момента средства са около 100 хил. лв. Повечето от тях вече са вложени. Благодарение на хората и на дарителската кампания храмът придобива един великолепен вид. Надявам се с Божия помощ и молитвеното застъпничество на Свети Георги да приведем тази инициатива към края ѝ.“. 
Станкович допълни, че дейностите по изографисването ще продължат поне още около две години. Той призова всички, които  могат да дадат своята лепта и да подкрепят финансово инициативата. 
Храмовият празник на църквата „Св. Георги“ в Брезник е на 6 май. Той ще бъде отбелязан с празнично богослужение и раздаването на традиционния курбан за здраве.  
По повод Великден във вътрешното пространство на храма са подредени и две изложби. Едната от тях е на великденски яйца, изработени от ученици от първи клас на местното училище, а другата – на везбовани карета (покривки), дарявани от миряни на храма. Експозициите са по идея на краеведа Аниела Асенова и отец Михаил Станкович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари