Почти всички сигнали до Инспекцията по труда през 2023 година са били за неизплатени заплати и обезщетения

Рекламирай в beZpartien.bg

Броят на трудовите злополуки в страната се повишава. През миналата година в регистрите на Изпълнителна агенция (ИА) “Главна инспекция по труда“ са вписани 440 инцидента, като при 65 от тях работниците са загубили живота си. Това каза пред журналисти в Бургас Екатерина Асенова, изпълнителен директор на институцията.
“Има работодатели, които съзнателно не осигуряват безопасни условия на труд. Не липсват и случаи, в които работниците съзнателно не спазват необходимите норми за безопасност. Пример е фатална злополука от столицата от последните дни, при която работник е загинал при демонтаж на оборудване. Този случаи противоречи на всякаква логика, тъй като всички специалисти знаят основните правила за демонтаж. В този случай те просто не са спазени“, каза Асенова. 
Тя допълни, че в страната се наблюдава недостатъчен брой на инспектори, съпоставен с данните за предприятията у нас. “В България има над 250 000 микро и малки предприятия. Големите са 5300. Работните места са 2 300 000. Няма как инспекторите ни да бъдат навсякъде. Нужна е превенция и среда на нетърпимост у хората така, че тогава, когато се виждат лоши примери, да се сигнализира и от фирмите, и от самите работници“, посочи още изпълнителният директор на ИА „Главна дирекция инспекция по труда“. По думите ѝ, през миналата година в институцията са постъпили над 8000 сигнала. В над 95 на сто от тях се касае за неизплатени заплати, обезщетения и средства за извънреден труд. Едва 5 на сто от сигналите са за липсата на безопасни условия на труд. 
“Често работниците не си дават сметка, че правейки компромис, рискуват живота си на работното място. Неглижира се провеждането на инструктажите за безопасност. В повечето случаи те се провеждат формално“, каза още Асенова. 
Всеки втори загинал при трудова злополука в България е работил без трудов договор
При инциденти на работното място с фатален край инспекторите на Главна инспекция по труда често установяват, че загиналите не са подписвали трудови договори. Най-често подобни случаи се отчитат в сектора на строителството, каза гл. инспектор Александър Борисов от изпълнителната агенция.  Той посочи, че част от трудовите инциденти не се докладват в службите. По-голямата част от регистрираните през миналата година 440 инцидента са свързани с падане от високо. Следващите най-чести злополуки са: затискане от тежки предмети, инциденти при работа с електричество, падане на тежки предмети и затрупване от свлякла се земна маса. 
Заедно с работодатели от различни сфери на бизнеса днес в Бургас ИА „Главна инспекция по труда“ проведе конференция под наслов „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“, посветена на безопасността и здравето при работа. Поводът бе проведената в началото на февруари информационна кампания за трудовия травматизъм по инициатива на агенцията, подкрепена от Министерството на труда и социалната политика. За обсъждането на този проблем в срещата се включи заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, представители на синдикалните организации, бизнеса и неправителствения сектор. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *