Подготовката на изборите върви нормално и в срок, увери заместник-председателят на ЦИК Росица Матева

Подготовката на изборите върви нормално и в срок, каза на брифинг заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 
Днес изтичат доста важни срокове. Единият от тях е, че всички партии, коалиции, инициативни комитети, които са регистрирани за участие в изборите за Европейски парламент и Народно събрание, следва да подадат документи до 17:00 ч. за регистрация на кандидатските листи. За членове на Европейския парламент – в ЦИК, а за народни представители – в районните избирателни комисии. Днес трябва да приключи регистрацията на самите кандидатски листи, припомни Матева. 
До момента в ЦИК за членове на Европейския парламент документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции и един инициативен комитет, издигнал независим кандидат. Подадена е и подписка, която се проверява. След като се върне резултатът от проверката, ще бъде взето съответно решението за регистрация, посочи още заместник-председателят на ЦИК. 
Росица Матева посочи, че на сайта на ЦИК има подраздел „Кандидатски листи“, където е публикувана информация за всички регистрирани кандидати. 
Листите се обновяват непрекъснато. В момента, в който се вземат решения, се публикуват на нашата страница, каза Матева.
Заместник-председателят на ЦИК припомни също, че днес изтича и срокът, в който партии и коалиции могат да подадат заявление да бъде заличена регистрацията им за изборите на 9 юни. До момента имаме подадени заявления от две партии за заличаване на регистрацията. Едната е партия „Правото“, която е регистрирана и за двата вида избори, другата е „Републиканци за България“, която е регистрирана само за участие в изборите за Народно събрание. Днес следобед ЦИК ще се произнесе по тези заявления, каза Матева. 
На 8 май от 16:00 ч. ще бъде изтеглен жребият, с който ще се определи номерът на всички партии и коалиции, както и независими кандидати, регистрирани в ЦИК за членове на Европейския парламент, с който ще участват в бюлетината. Ако остане регистрацията на инициативен комитет в Стара Загора за народен представител, съответно там ще бъде добавен от районната избирателна комисия номерът, следващ изтеглените в ЦИК номера в бюлетините. След този жребий ще бъдат изтеглени и номерата за участие във формите на предизборна кампания в БНТ и БНР. Тъй като кампаниите трудно ще се отделят една от друга, ЦИК взе решение, че за партиите и коалиции, които не получават субсидии, ще бъде определян един медиен пакет за тези, които са регистрирани и за двата вида избори, каза още Матева. 
Предизборната кампания започва в 00:00 ч. на 10 май, припомниха от комисията и призоваха за толерантност при провеждането ѝ. 
До 14 май е срокът за българските граждани, живеещи извън страната, да подадат заявление за гласуване. В 17:00 ч. на 8 май партиите и коалициите могат да подадат документи за участие в частичните местните избори, насрочени за 23 юни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари