Подкрепата на италианския бизнес за изграждане на втори мост над Дунав при Русе обсъдиха министър Гвоздейков и посланик Дзара

Рекламирай в beZpartien.bg

Италианските компании, които оперират в България подкрепят изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, който значително ще облекчи засиления трафик в региона. Това обсъдиха днес министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара по време на среща, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Бъдещото съоръжение ще може да спомогне също за решаване на проблемите с транспорта на стоки по направлението „Север-Юг“.
Ускореното развитие на Коридор №8 между Черно море и Адриатическо море е също от стратегическо значение за свързаността както в региона, така и в цяла Европа, посочиха министър Гвоздейков и посланик Дзара. Обсъдено беше провеждането на следваща среща на ниво министри от четирите държави, през които преминава трасето. Това ще даде допълнителен тласък за реализацията на коридора, който е от ключово значение за свързаността и икономическия просперитет на региона.
Георги Гвоздейков подчерта, че България е предприела важни стъпки за модернизация на жп транспорта и ще използва значителен финансов ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост за този сектор. „Работим усилено и по проекта Sea2Sea за жп свързаност между пристанищата на Егейско и Черно море с тези на река Дунав“, каза още той.
Георги Гвоздейков и Джузепина Дзара посочиха, че приемането на България в Шенген до края на годината е ключова стъпка, която ще гарантира още по-добра защита на външните граници на Европа.
БТА припомня, че през юли посланик Джузепина Дзара определи като приоритет за Италия изграждането на транспортен Коридор №8. Според нея реализирането му трябва да бъде ускорено. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *