Подкрепата за Украйна, модернизирането на Въоръжените сили и възможностите за повишаване на нивото на съвместни военни учения обсъдиха Атанас Запрянов и посланик Роб Диксън

Подкрепата за Украйна и нейното продължаване,  концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, модернизирането на Въоръжените сили и възможностите за повишаване на традиционно доброто ниво на съвместни военни учения, тренировки и обучения обсъдиха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и посланикът на Великобритания Роб Диксън. Срещата е по във връзка с приключването на мандата на Диксън в България, съобщиха от Министерството на отбраната. 
Подчертана беше значимостта на участието на британски военнослужещи при подпомагане изграждането на Бойната група на НАТО на територията на страната, както и съвместните учения между специалните сили на България и Обединеното кралство. 
Атанас Запрянов благодари на посланик Диксън за личния му принос за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, като определи партньорството във военната сфера към момента като изключително добро и интензивно. От своя страна посланикът на Обединеното кралство увери българската страна, че ще продължи да бъде ангажиран с отношенията между двете държави и след поемането на новия си пост. 
Обсъдено беше и противодействието на хибридни заплахи и дезинформационни кампании, като служебният министър благодари на Роб Диксън за помощта на британското правителство с експертни обучения по Стратегически комуникации. 
Атанас Запрянов оцени високо ангажираността на Обединеното кралство за гарантиране сигурността в Черноморския регион и подкрепата за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили. 
В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър.
На 9 май служебният министър на отбраната обсъди със своя британски колега Лео Дохърти възможностите за съвместно противодействие на рискове и заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион, както и приоритетите в отбранителната политика на страната ни и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.
В светлината на 75-ата годишнина от основаването на НАТО и 20-ата годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса бяха дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на организацията и очакванията от предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари