Подобряване на услугите за психично здраве в България обсъдиха представители на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация

Рекламирай в beZpartien.bg

Подобряване на услугите за психично здраве в България обсъдиха представители на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Световната здравна организация (СЗО), съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски проведе работна среща у нас с представители на СЗО, начело с регионалния съветник по психично здраве в регионалния офис на организацията за Европа д-р Ледия Лазери.
Доц. Околийски представи информация за напредъка на национално ниво в тази област, като открои постигнатия увеличен обем от дейности, заплащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), допълниха от министерството. 
Двете страни постигнаха съгласие, че в рамките на Двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2024-2025 г. следва да продължи оказването на подкрепа с цел качествено подобряване на услугите, предоставяни от системата за психично здраве в България, посочиха от МЗ и уточниха, че споразумението със СЗО предстои да бъде подписано.
Като първи стъпки за надграждане на партньорството, д-р Лазери посочи възможности за подкрепа от регионалния офис на СЗО за Европа. Сред тях са провеждане на обучение по психично здраве за изграждане на капацитет на общопрактикуващите лекари и здравни специалисти за ранно диагностициране, споделяне на инструменти за предоставяне на психиатрични услуги, както и насоки за законодателство в областта на психичното здраве и нови възможности за финансиране на психиатричната помощ у нас, посочиха още от МЗ. Дейностите ще са част от споразумение, сключено между регионалното бюро на организацията за Европа и Европейската комисия.  
През септември миналата година от здравното министерство съобщиха, че се работи за засилване на сътрудничеството със СЗО в областта на профилактиката на заболявания и промоцията на здраве в България. В разговорите участваха представители на здравното ведомство и старши съветникът по здравната политика в регионалния офис на СЗО за Европа Харис Хайрулахович.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *