Поезията на Атанас Далчев е много различна за времето си, казват Дария Първанова и Таня Ликова от Свищов

Поезията на Атанас Далчев е много различна за времето си, смятат Дария Първанова, директор на Градска библиотека “Проф. Иван Шишманов” в Свищов и Таня Ликова, директор на Художествена галерия “Николай Павлович” в града. Те гостуваха в Националния пресклуб на БТА в Свищов по повод представянето на юнския брой на списание ЛИК на тема „По дълбоките следи на Атанас Далчев“, посветен на 120-годишнината от рождението на поета.
Атанас Далчев е символист, поезията му е много различна за времето си, каза Дария Първанова. Стиховете и възгледите на Далчев не са обвързани с тогавашната идеология и по-конкретно с това, че той споменава Бог. „Ангелът на Шартър“ е негово стихотворение, от което са премахнати строфи, защото е използвана думата Бог, припомни тя.
Далчев е бил предимно преводач, отколкото писател, защото през по-голям период от живота си е изкарвал прехраната си и е издържал семейството си като е превеждал, допълни Първанова. Тя прочете неговото стихотворение „Среща на гарата“, което определи като поетично и отличаващо се. 
Атанас Далчев определено се отличава с творбите си, познат е с дълбоката си философска мисъл, каза Таня Ликова. По думите й той не е дисидент, но въпреки това тогавашната власт е позволила творбите му да бъдат публикувани, за да го познаваме ние днес. Ликова припомни факти от живота на българския поет и за неговия род. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари