НачалоСвятПолицай получи 10 години затвор за участие в щурма на Капитолия

Полицай получи 10 години затвор за участие в щурма на Капитолия

Пенсиониран полицай от Нюйоркса полиция беше оен на 10 години затвор за адението срещу сградата на Капитолия и използване на метален прът за знаме, за да нападне служител на реда, който се опитвал да удържи тълпа привърженици на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Ефективната присъда на Томас Уебстър е най-голямата до момента за общо около 250 души, които вече са наказани за поведението си по време на бунта на 6 януари 2021 г. Предишната най-дълга присъда беше за други двама участници в бунта, осъдени на по 7 години и 3 месеца затвор. Уебстър, който е ветеран от полицията в Ню Йорк с 20-годишен стаж, е първият подсъдим по дело за щурма на Капитолия, съден за нападение, и първият, представил доводи за самозащита. Съдебното жури отхвърли твърдението на Уебстър, че се защитавал, когато на 6 януари влязъл в схватка с полицай Ноа Ратбън пред сградата на Капитолия и му свалил противогаза.

Окръжният съдия Амит Мехта осъди 56-годишния Уебстър на 10 години зад решетките и три години контролирано поведение извън затвора, като изтъкна, че „освен Ратбън, жертва е била и демокрацията“. Федералната беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите обвиняват Уебстър, че „е опозорил демокрацията, която някога почтено е защитавал и на която е служил“. Уебстър е бил начело на групата, насочила се срещу полицейските барикади на площад „Кепитъл лоуър плаза“. Прокурорите сравниха атаката със средновековна битка, в която нападателите използвали срещу полицаите самоделни гранати и влезли в ръкопашен бой с тях.

Адвокатът на Уебстър каза, че клиентът му е бил повлечен от тълпата, но не е влязъл в Капитолия. Според защитника на подсъдимия меството е било „ръководено от безскрупулни политици“ и други лица, разпространяващи лъжата, че ските избори през 2020 г. са били откраднати от дотогавашния държавен глава.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО