Полицейските служители предприеха мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година за децата и учениците в област Видин

Рекламирай в beZpartien.bg

Полицейските служители предприеха мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година за децата и учениците в област Видин, съобщават от Областна дирекция (ОД) на МВР-Видин. Част от извършените дейности са охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта, огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения, парапети, в районите на учебните сгради, обясниха от дирекцията.
От началото на текущия месец е в ход ежегодната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която ще продължи до 31 октомври, а в дните от 16-и до 22 септември ще има Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, допълват още от дирекцията.
По тяхна информация от 1 юни до 31 август т.г. са били регистрирани 11 пътнотранспортни произшествия с деца. Пострадали са две деца – пътници в моторно превозно средство (МПС). За същия период на предходната 2022 г. при катастрофи са пострадали пет деца – велосипедист, пешеходец и трима пътници в МПС.
От сектор „Пътна полиция“ – Видин напомнят на участниците в движението да бъдат дисциплинирани. Безопасността на пътя зависи от поведението на всеки участник в движението. Нека ние, възрастните, спазвайки правилата, да бъдем добрия пример за децата, апелират видинските пътни полицаи. 
Комплексни мерки за осигуряване на безопасна учебна година са предприели и служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. Полицаите, съвместно с инспектори от районните пожарни служби, са извършили охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.
В хода на проведени работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища, с представители на Регионално управление на образованието (РУО) – Видин и ръководствата на учебните заведения, служителите на полицията съгласуваха механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.
Служители от сектор „Пътна полиция“ и трите районни управления извършиха огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения – парапети, в районите на училищата и детските градини и обезопасеността на входовете на сградите.
Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Контрол ще се осъществява и на търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години. При необходимост – на основание чл. 65, ал. 1 и 2 от Закона за МВР, на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното нарушение.
На 15 септември ще има засилено полицейско присъствие – с цел опазване на обществения ред и сигурността, в районите на детските градини и училищата в областта. 
Създадена е необходимата организация през цялата учебна година да има полицейско присъствие в районите на учебните заведения с превантивен ефект преди началото и в края на учебните занятия с цел недопускане на пътни инциденти. Изготвят се графици, съвместно с РУО, за провеждане на беседи по безопасност на движението по пътищата от униформени служители с правомощия за работа на Закон за движението по пътищата, с децата от детските градини – целогодишно, и с учениците през първия и втория учебен срок на новата учебна година.
Полицейските патрули имат задача да следят за продажбата на наркотици в районите на училищата. Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността в област Видин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *