Полицията в Пловдив разкри схема за източване на Националната здравноосигурителна каса

Рекламирай в beZpartien.bg

Полицията в Пловдив разкри мащабна схема за източване на средства чрез използването на фалшиви документи, за медицински, за получаване на средства от държавния бюджет и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Измамата е свързана с предоставянето на помощни средства за хора с увреждания. Това съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Георги Чергов. До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева. По случая са задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии. 
Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства. Тогава в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София, разказа прокурор Петров. В него имало четири експертни комисии, съставени от по двама лекари – ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.
До момента е установено, че фирмите на управителя са усвоили 815 хил. лева по 730 протоколи за извършени прегледи на лица с инвалидност, без те да се преглеждани. За останалите, издадени от центъра протоколи, предстои да се установи по какъв начин и как са изплащани помощните средства. В някои от случаите хората поискали вместо помощни средства парични суми, които им били изплащани от центъра. Като пример прокурорът посочи, че в един от случаите на лице са преведени 600 лева, а отпуснатата сума за помощно средство от НЗОК е била в размер на 4000 лева.
Акцията на полицията е проведена на 28 август, когато в Пловдив и в страната са претърсени 16 адреса и иззети голям брой документи, 50 флашки с данни, около 50 хил. лева, 10 компютъра, идентифицирани са и електронни подписи, използвани от лекари, членове на комисиите, разказа още директорът на полицията в Пловдив Георги Чергов. Задържани са седем души. Основното действащо лице – управителят на центъра, който по това време е бил в чужбина, е арестуван при завръщането му в страната.
Всички са задържани за 72 часа. Двама от медиците са от Велико Търново, другите арестувани са от Пловдив. Повдигнатите обвинения на лекарите са за документна измама, а на служителите на двете фирми – за помагачество.
Досъдебното производство е образувано април тази година след разследване на „Икономическа полиция“ и сигнал на Регионалната здравна инспекция. При опит от страна на инспекцията за обратна връзка с трима души от Пазарджик, получили помощни средства, същите съобщили, че не са получавали такива, допълни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. В хода на разследването са разпитани над 500 души. Установено е, че са издадени протоколи на имената на 27 починали. Издаването на медицински протоколи за помощни средства е едва 10 % от цялата дейност на Медицинския център, посочи Пехливанов. При проверка на адресите на центъра в София и Пловдив разследващите установили, че те са фиктивни. Там не е установена каквато и да е медицинска дейност, свързана със здравето на хората, допълни прокурорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *