НачалоСвят"Политико": НАТО ускорява складирането на военно оборудване по източния фланг на алианса

„Политико“: НАТО ускорява складирането на военно оборудване по източния фланг на алианса

През следващите месеци ще ускори усилията си за складиране на оборудване по източния фланг на алианса и ще определи десетки хиляди военнослужещи, които могат да се прите на помощ на съюзниците в кратки срокове – ход, който има за цел да спре да разшири войната си извън , посочва „Политико“, цитиран от .

За да се случи това обаче, НАТО трябва да убеди отделните държави да предоставят различни елементи: Войници, обучение, по-добра инфраструктура – и най-вече големи количества скъпи оръжия, оборудване и .

Тъй като страните вече се притесняват за собствените си запаси от боеприпаси, а Украйна изпитва остра нужда от повече снаряди и оръжия от съюзниците, съществува риск не всички съюзници на НАТО да изпълнят обещанията си да допринесат за новите планове на алианса.

Това е предизвикателство, с което НАТО се е сблъсквала и в миналото, и което експертите се опасяват, че може да се превърне в постоянен проблем за западния алианс, тъй като войната на Русия навлезе във втората си година. Докато и ЕС правят планове за бързо осигуряване на повече оръжия, процесът на попълване на запасите неизбежно ще отнеме време.

Това би могло да попречи на стремежите на НАТО. Тази пролет (на та в Брюксел на 3-4 април – бел. ред.) военните лидери ще представят актуализирани регионални отбранителни планове, които имат за цел да помогнат за предефиниране на начина, по който алиансът защитава своите 1 млрд. граждани.

Числеността на силите ще бъде голяма, като официални лица изказват идеята за до 300 000 военнослужещи на НАТО, необходими за осъществяването на новия модел. Това означава много координиране и убеждаване.

Първото ниво на готовност може да се състои от около 100 000 войници, готови да се придвижат в рамките на 10 дни, казва Хайнрих Браус, бивш помощник генерален секретар на НАТО по отбранителната и планирането на силите. Възможно е да се включат и многонационални бойни групи, които алиансът вече е създал в източния фланг.

След това вторият ешелон на войските ще подкрепи тези войници, готови да се разгърнат от страни като Германия в рамките на 10 до 30 дни.

Но процесът може да се окаже сложен. Защото за толкова бързо придвижване, дори и за един месец, са необходими много хора, оборудване и обучение – и много пари, посочва „Политико“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО