НачалоБългарияПолитолог: Импийчмънт на Радев би обединил партиите

Политолог: Импийчмънт на Радев би обединил партиите

и могат да са основата за някакво правителство. „Възраждане“ е потенциален златен пръст – тази партия определено е всеядна, решенията се взимат и под контрол отвън. Много грозна ще бъде тази вероятна коалиция. такава имаше и преди 6-7 г. нищо не е невъзможно, в момент когато имаме идеалното оправдание, че така е по-добре, отколкото да влезем в цикъл от избори“, коментира политологът Георги Проданов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него всеки, който се окаже победител в изборите, би бил готов на безпринципна коалиция. Той е на мнение, че коалиция между „“ и ГЕРБ не е невъзможна, ако Борисов се оттегли.

„Ако Борисов е единствената пречка, мисля, че той бързо ще спре да бъде такава. Той се опитва да рави подмладяване на парламентарната си група, но те лесно биха се отказали от ментора си“, убеден е Проданов.

Колега му Георги Киряков е на противоположно мнение – ГЕРБ без Борисов няма да има.

„Ако тръгнат да го урват, той ще разтури партията. Той не може да си представи българската без себе си. Така действа и Тръмп в момента“, заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

Киряков вижда като по-вероятна коалицията между „Промяната“ и . А това, което би обединило партиите – евентуален импийчмънт на а .

„Той подхранва кризата с действията на служебното правителство, може да иска да задълбочи кризата, за да продължи да управлява със служебния кабинет. Затова участва толкова активно в разединението на партиите. Тази политическа криза, резултатът от нея ще бъде липсата на редовен кабинет, което означава служебни правителства. Това, което може да ги обедини, е идеята за импийчмънт на президента, но това не означава, че това ще прелее в редовно правителство“, поясни Киряков.

Теорията му беше подкрепена от Георги Проданов. И той е на мнение, че импийчмънт на Радев би обединил партиите.

„Един импийчмънт на президента, ако продължи с този тип поведение, би консолидирало вниманието на парламентарните партии. Президентът няма да има подкрепа извън ДПС. Идеята за импийчмънт беше подхвърлена от ГЕРБ преди няколко дни. Рискът е, освен създател на хаоса, който да менажира, президентът да се превърне в жертва на собственото си поведение“, анализира възможните хипотези политологът.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО