НачалоСвятПолша иска репарации от Германия за щетите от Втората световна война

Полша иска репарации от Германия за щетите от Втората световна война

Полша оценява своите загуби от Втората световна война, причинени от Германия, на 6,2 трилиона долара. Това заяви лидерът на управляващите националисти в страната Ярослав Качински, цитиран от „Ройтерс“.

Той посочи, че Варшава официално ще поиска от Берлин репарации за войната, предаде .bg.

Преди дни стана ясно, че полското правителство подготвя доклад за опустошенията, причинени на страната от нациста окупация по време на Втората световна война.

Той беше представен във варшавския Кралски замък днес, 1 септември – датата на германското нахлуване през 1939 г. Тази дата бележи и началото на войната, при която загиват най-малко 55 милиона души, а според някои оценки тази цифра може да достига и 80 милиона. Смята се, че в самата Полша вследствие на войната са загинали близо 6 милиона души.

Управляващата полска консервативна партия „Право и справедливост“ многократно е заявявала, че докладът е в процес на изготвяне. Неговата цел е да подкрепи исканията за репарации от страна на Германия.

Съгласно проучване, проведено миналата година, 64% от запитаните подкрепят искането на репарации от Берлин за нанесените на Полша щети.

От своя страна германското правителство се противопоставя на всички искания за допълнителни репарации, като настоява, че споразумението „Две плюс четири“ от 1990 г., известно още като Договор за окончателно уреждане на въпроса с Германия, е приключило въпроса.

Въпросното споразумение, договорено от бившата Западна Германия и бившата Източна Германия, заедно с Великобритания, Франция, СССР и , проправя пътя за обединението на Германия и потвърждава границите ѝ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО