НачалоСвятПолша ще получи бойни самолети от САЩ и Южна Корея

Полша ще получи бойни самолети от САЩ и Южна Корея

Армията на Полша ще замени бойните си самолети съветски модели с машини от и Южна Корея. Това съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Полското радио и агенция Укринформ.

Вече е невъзможно да използваме постсъветска техника и заред. В много кратки срокове самолетите МиГ-29 и Су-22 ще бъдат снети от въоръжение. Освен американски машини Ф-16 и Ф-35, в полса авиация ще се появят южнокорейски учебно-бойни самолети, каза министърът в слово на военен по случай 102-рата годишнина от победата над болшевиките във Варшавската битка.

Блашчак заяви, че го критикуват заради покупките на нова бойна техника за полската армия. По думите му, критиците „навярно биха желали да купя тази техника другаде“.

„Но аз купувам техника, проверена в сражения, която гарантира сигурността на Полша“, подчерта министърът.

„Наши летци тренират заедно с военни от САЩ и така изграждат сътрудничество, което е много важен елемент от сигурността ни“, добави той.

В края на юли Блашчак заяви пред седмичника „Шечи“, че Полша ще има най-силните сухопътни войски от всички европейски партньори в , за да отблъсква ефективно руския агресор, напомня Укринформ.

Тогава министърът подписа във Варшава сделки с Южна Корея за около 1000 танка К2, над 600 самоходни артилерийски установки К9 и 48 изтребителя ФА-50.

Преди три дни Даниел Гур, наблюдател на американското издание „19ФортиФайв“, нарече покупката на южнокорейска техника от Варшава „крайно изненадваща“, тъй като използването на машини от един и същ производител дава големи предимства и на Полша, и на НАТО. Сега обаче според него ще се наложи Варшава да изгради още една верига за доставки и да разработи методи за взаимодействие и оперативна съвместимост на танковете К2 с други бойни системи.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО