Посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска посети Лесотехническия университет

Посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска посети днес Лесотехническия университет (ЛТУ) и се срещна с ректорското ръководство – с ректора доц. Христо Михайлов, и с доц. Елена Драгозова, с проф. Петър Антов и с доц. Калин Христов (зам.-ректори), както и с д-р Меглена Плугчиева, член на Съвета на настоятелите в ЛТУ. Това съобщиха от висшето училище.
В началото на срещата ректорът представи образователната, научноизследователската и внедрителската дейност на университета, като наблегна на много добрата колаборация между ЛТУ и двата университета на Република Северна Македония – Скопски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Битолски университет „Св Климент Охридски“. Доц. Михайлов акцентира за готовността да се постави още по-сериозно сътрудничество в областта на образователни и научни политики, но и на ниво експертиза, съвместни обучения, обмен и проекти. Доц. Михайлов лансира своята идея за създаване на Балканска научна и научно-практическа мрежа за единно здраве на горите, дивите животни и човека. Ректорът гарантира целия академичен и експертен потенциал на ЛТУ да бъде на разположение за решаване на общите задачи. „Нашият университет е далеч над средното ниво по отношение на експертиза в редица практическо-приложими области. Много имена в изпълнителната власт са и възпитаници на университета. Разполагаме и с научен, и експертен потенциал, с който можем да бъдем полезни. Гарантирам безусловно съдействие във всички процеси на подпомагане, в които имаме опит“, обобщи ректорът доц. Михайлов.
Д-р Плугчиева приветства с добре дошли в Лесотехническия университет и заяви: „В мое лице имате, съюзник, приятел и човек, който е готов да строи мостове и да подкрепя всички добри взаимоотношения и взаимни междусъседски инициативи. С нашия опит с ЕС сме готови да съдействаме и да помагаме, специално темите за наука и образование са изключително важни. Още повече нямаме пречка относно езика, което е голямо предимство и трябва този ресурс да се използва директно. Ние, като две братски държави, трябва да обединим нашите усилия за трансгранични проекти в областта на екологията, горите, ветеринарната медицина, ландшафтната архитектура.“
Посланик Агнеза Руси Поповска изрази искрената си радост от поканата и заяви: „Мостът на образованието и науката между двете държави никога не е прекъсван, но моята оценка е, че потенциалът е много по-голям от този, който се случва. След скорошна среща с министъра на образованието и науката на България поставихме общ приоритет да надградим това, което имаме. Имаме подкрепата да вървим заедно. Аз мога да кажа, че ще бъда Ваш посланик в нашите университети. Вярвам, че нашите две държави могат да поставят обща платформа за обмен“.
Доц. Драгозова отправи покана към младите хора за кариерно развитие, да се запознаят със специалностите, които предлага ЛТУ, да се образоват и да пренесат знания и опит в изграждането на европейския път на Република Северна Македония.
Ректорското ръководство на ЛТУ и посланик Агнеза Руси разгледаха заедно някои от вътрешните аудитории и лабораториите на централния корпус в университета. Преподавателите от ЛТУ споделиха с посланика своите отлични взаимоотношения между учените на ниво образование и наука в областта на туризма, здравеопазването, медицинските науки и взаимното признаване на документите за образование и научни степени между България и Република Северна Македония.
Ректорът подари специалния знак на Лесотехническия университет, изработен от масивно дърво върху естествен жив екологичен мъх, и отправи нова покана за посещение в продължение на развитието на обсъдените перспективи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари