Последен предварителен кандидатстудентски изпит във формат ДЗИ за прием в УНСС ще се проведе на 23 юни

В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) предстои да се проведе последният предварителен изпит във формата на Държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература. Оценката може да се използва като балообразуваща в случай, че зрелостниците желаят да подобрят резултата си от държавния зрелостен изпит за прием в УНСС, съобщават от пресцентъра на висшето училище.
Възможността кандидат-студентите да използват като балообразуваща оценката си от допълнителните изпити, организирани в УНСС, се предоставя вече втора година. Изпитите се реализират в сътрудничество с школи за подготовка на кандидат-студенти, с училища и общини.
Както писа БТА, първият предварителен изпит във формат ДЗИ се състоя на 8 юни.
През кандидатстудентската кампания за академичната 2024/2025 г. се провеждат осем предварителни изпита във формат ДЗИ. Заедно с участниците в състезанията, организирани от двете асоциации на университета – Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и Асоциацията на езиковите училища в България (АЕУБ), както и явилите се на утвърдения от години единен приемен изпит (ЕПИ), броят на кандидатите, подали документи за класиране, достига 3000 души, отбелязват от университета.
Висшето училище проведе през 2023 г. изпити във формат ДЗИ в Гоце Делчев и Ямбол, а от 2024 г. и в Сандански, Петрич и Враца. Домакини на пробните матури бяха Националната природо-математическа гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев; Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Сандански; Профилираната гимназия „Пейо К. Яворов“, Петрич. В Профилираната гимназия „Васил Левски“ – Ямбол, броят на кандидат-студентите тази година нарасна три пъти в сравнение с миналата. За първи път УНСС организира и изпит във формат ДЗИ по втория най-желан предмет от зрелостниците – география и икономика, който се проведе в Професионалната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Враца.  
Три предварителни изпита във формат ДЗИ се проведоха и в УНСС. Записването за изпита на 23 юни започна, като то може да бъде направено онлайн или на място в университета. 
Кандидат-студентите могат да се явят и на редовните изпити в УНСС, които са във формат единен приемен изпит (ЕПИ) и ще се проведат през месец юли, допълват от пресцентъра на УНСС.
БТА припомня, че на 10 юни ректорът на УНСС, проф. Димитър Димитров откри процедурата по прием на документи за участие в класиране и явяване на кандидатстудентски изпити за всички специалности за придобиване на образователно-квалификационна степен “бакалавър“, както и за магистърската програма за специалност “Право“.
Кандидатстудентски документи ще се приемат на място от 10 до 28 юни 2024 включително в Центъра за прием на документи (ЦПД) в УНСС –  София; в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО) – Хасково, и в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация (ЦКПИ). Документи ще могат да се подават и онлайн от 10 до 30 юни 2024 г., включително през платформата “Уеб-прием“ на УНСС.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари