Постепенно хората, които са били в училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина, продължават да дават от себе си за всичко българско и родно, каза директорът Мими Ничева

Прави впечатление, че постепенно хората, които са били в Българското неделно училище (БНУ) „Св. св. Кирил и Методий“, продължават да дават от себе си за всичко „българско и родно“ и когато това „всичко“ намира подкрепа в лицето на българското Министерство на образованието и науката, на Посолството на България в Атина, на Асоциацията на българските училища в чужбина, на Изпълнителната агенция на българите в чужбина, мечтите са лесно достижими. Историята е доказала, че когато се впрегнат всички сили, българският народ винаги е осъществявал националните си стремежи. Това заяви в интервю за рубриката „БГ Свят“ на БТА Мими Ничева, училищен ръководител на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, което тази година отбелязва 20 години от създаването си. 
От Симеоновград до Атина
Мими Ничева е родена в Симеоновград. Завършва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалност „Български език и история“. 
„Решението ми да замина за Гърция беше продиктувано от безработицата в България през 2001 година и невъзможността ми да си намеря работа като преподавател. Не съм мислила, че тук ще имам тази възможност, пристигането ми тук беше свързано по-скоро с желанието ми да продължа образованието си. Тежката процедура в онези години, свързана с узаконяването ми като емигрант, промени желанието ми, но никога не съм спирала да търся в себе си учителя, от 2005 година преподавах български език в учебен център“, разказа тя.
Българката започва работа в училище „Св. св. Кирил и Методий“ като учител по заместване по български език и литература през учебната 2009/2010 година, а в по-късен етап започва да води и часовете по история на България. През 2016 г. става ръководител на просветното средище. 
По думите ѝ създаването на неделното училище е резултат на стремежа българите в гръцката столица да имат своето място в разнообразието от живеещите там общности, място, което вече 20 години извършва просветителска и образователна дейност, място, на което децата им получават знания за България.  
Четири паралелки, в които българският език се изучава като чужд
Днес в училището се обучават 225 ученици (декларирани към 1 октомври 2023 г.), които са разпределени в две подготвителни групи и паралелки от първи до 12 клас. Организирани са и четири паралелки, в които българският език се изучава като чужд, разказа Мими Ничева. 
В БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ се преподават български език и литература, български език като чужд, история и география на България. От извънкласните дейности – изобразително и приложно изкуство – в часовете на г-жа Мирела Георгиева децата имат възможност да изработват сувенири, коледни играчки, мартеници, рисуват пейзажи от родния край; художествено слово – в часовете учениците изучават тънкостите на актьорското майсторство с г-жа Наталия Колчева и имат възможност да се изявяват на голямата театрална сцена, в часовете по народни танци г-жа Теди Бялкова ги въвежда в ритмите на българското танцово изкуство, към момента има организирани три групи, добави училищният ръководител.
Мими Ничева посочи също, че се издават удостоверения за проведено обучение по съответните предмети за съответен клас, а в края на обучението си учениците имат възможност да сертифицират знанията си по български език пред Департамента за езиково обучение към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 
„Сертификатите дават възможност на обучаваните да продължат образованието си във висши учебни заведения в България, а напоследък са и предимство в Гърция при заемане на определени работни места. Не мога да не отбележа, че учениците ни се представят отлично на тези изпити, тази година от осем явили се на изпита, резултатите са повече от завидни – пет шестици и три петици“, съобщи Ничева. 
Инициативите на Културно-просветно дружество „Будители“
Дружеството е създадено за нуждите на училището, т.е. първата и основна цел от устава на организацията е преподаването на български език и литература, история и география на България. Инициативите ни винаги са свързани с разпространението на българската култура зад граница – театрални постановки от български автори, народни танци, целта е чрез съпреживяване в подрастващите да се създава, оформя национално самосъзнание, а децата обичат да се изявяват на български език и с български ритми. От няколко години се опитваме да излезем с изявите си извън границите на българската общност, в смисъл предприемат се стъпки, с които се опитваме да бъдем с други народности. Тази година г-жа Теди Бялкова организира празничен концерт с участието на танцови групи от Гърция, Румъния, Армения, разказа още Мими Ничева. 
Преиздаване на сборника с преводи на българска поезия на 18 автори, създаден от училището
По време на пандемията от Ковид-19 бе издаден сборник с преводи на българска поезия във връзка с отбелязването на 140 години от българо-гръцките дипломатически отношения, предстои неговото преиздаване, каза ръководителят на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“.
„С помощта на вече покойния Константинос Марицас ученици от горен курс преведоха творби на български поети на гръцки език, т.е. книгата е предназначена за гръцкия читател. Макар и неприета от част от  българска общност на гръцка земя, това е първата подобна инициатива на деца зад граница, за което съм благодарна на моите възпитаници. А дали ще има подобни проекти – със сигурност, когато се създаде нужната творческа ситуация с идеи и подходящ екип“, посочи още тя.
След завършване на неделното училище
След завършване на обучението си голяма част от децата продължават образованието си, като наблюденията ми са, че в минали години интересът към България беше по-голям (над 50 възпитаници завършиха и продължават обучението си в български висши учебни заведения). Има и такива, които се ориентираха към Англия, Дания и Холандия, по-малък е процентът на приетите тук в Гърция. Напоследък нашите възпитаници предпочитат прием в гръцки колежи и заради трудната административна процедура за прием в българските вузове, сподели своите наблюдения Мими Ничева. 
За мечтите на един училищен ръководител
Мечтите ми, свързани с училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина, се определят от съзидателните стремежи на българската общност в гръцката столица – едни прекрасни родители, от дейността на учителския колектив – Мирела Георгиева, Наталия Колчева, Андромахи Барди (бивш възпитаник, сега преподавател), Маргарита Баева, Теди Бялкова, Ваня Гочева, Лиана Тодорова, активните управители и сътрудници Анита Шасова, Славена Караяни, Хенри Ейлерс (бивши възпитаници), Николай Георгиев и Кремена Тодорова, допълни Мими Ничева. 
Както БТА писа на 10 и 11 май учебното заведение отбеляза своята 20-годишнина с поредица от инициативи, сред които диктовка по български език, калиграфска работилница, урок на тема „Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа“, „Моето похвално слово с рисунка за светите братя“, Международен научен форум „Пътят на светлината“ и празничен концерт на учениците от просветното средище. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари