Пощенска картичка от Антарктида показаха ученици и учители от ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ в пресклуба на БТА в Благоевград

Истории на хора, свързани с българските експедиции до Антарктида, бяха разказани в рамките на представянето на списание „ЛИК“, което този месец разказва за „Българската наука на Антарктида“, а гости в Националния пресклуб на БТА в Благоевград бяха ученици от 11 „е“ клас на Природо – математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“, заедно с учителите по биология Елена Малиновска и Любомира Петкашева.
Възпитаниците на гимназията са се докоснали косвено до Антарктида, благодарение на двукратното посещение на д-р Атанас Пелтеков – един от медиците на българската изследователска база на Антарктида. Д-р Пелтеков е и възпитаник на гимназията, разказа Елена Малиновска. В пресклуба на БТА в Благоевград тя показа картичка, изпратена от д-р Пелтеков. Тя е със щампа с адрес Антарктида, защото е изпратена от там, разказа Малиновска и допълни, че училището е получило и плакет, свързан с Ледения континент. 
Учениците, които гостуваха на пресклуба в Благоевград, са от паралелка, в която се изучава интензивно биология, химия и английски език. Повечето младежи са се насочили към медицината, каза ученичката Димитрина Самандова. За срещата с д-р Пелтеков и емоциите, останали в учениците, сподели Ива Стойнева. Тя посочи, че са научили повече за самата база, за заниманията на учените на Антарктида, проектите, по които работят.
Мисля, че в такива неприсъщо за нормалното съвремие условия, а именно да бъдат така изолирани от човечеството за няколко месеца от година, би било интересно и предизвикателство, аз съм си се представял, и би било доста вълнуващо да посетя Антарктида и да бъда медик там, разказа единадесетокласникът Емил Ортомаров. 
На остров Ливингстън учените от 31-вата българска антарктическа експедиция проведоха серия изследвания в сферите на почвознанието, геологията, глациологията, биологията, хидробиологията, микробиологията, биотехнологиите и други, работейки по общи седем проекта, разказа за БТА д-р инж. Чавдар Желев – началник отдел „Ловно стопанство“ в Югозападното държавно предприятие, който е събрал 120 проби от 15 населени места по време на експедицията. Д-р инж. Желев разказа за участието си в експедицията във връзка с представянето на броя на списание „ЛИК“ за май 2024 г. 
Пробите са събрани в рамките на проект „Проучване на гъбното биоразнообразие в органогенни почви на остров Ливингстън“ на Институт за гората – БАН в „Конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2022 г.“, с възложител Български антарктически институт към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, разказа още д-р инж. Желев. Участието му в експедицията е било свързано със събиране на биологичен материал и зоологични изследвания, които са от изключително значение за научно-изследователската програма на Институт за гората – БАН. Резултатите от проучванията ще бъдат публикувани в реномирани международни научни списания с афилиация към двете институции – Институт за гората – БАН и Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, което ще допринесе за повишаване на техния престиж.
Д-р инж. Чавдар Желев разказа и за пътуването до остров Ливингстън, както и за изминатото от българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) разстояние от България до Антарктика за 49 дни – общо 11 хиляди километра между Варна и българската база „Св. Климент Охридски“, преминавайки през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Средиземно море, Атлантическия океан и пролива Дрейк.
Наред с извършената научна дейност на острова, антарктиците и военният екипаж на НИК 421 работиха заедно, за да се справят със сериозното количество корабен товар, предвиден за родната база, включително палети с цимент, сандвич-панели, ВиК тръби за полагане, преса за метал и други, разказа д-р инж. Желев. Той разказа и за работата по изливане на фундаментни блока от бетон, които са основата на нов лабораторен блок. По време на експедицията е изградено и преместваемо складово помещение за съхранение на техника и оборудване. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари