Повече от 200 младежи от театрални трупи в страната ще участват в Националните ученически театрални празници в Шумен

Рекламирай в beZpartien.bg

Повече от 200 младежи от театрални трупи от Варна, Провадия, Хасково, Казанлък, Перник, София и Шумен ще участват в XV-ото издание на Националните ученически театрални празници, което ще се състои от 29 до 31 март в Шумен, под патронажа на кмета проф. Христо Христов. Програмата му включва дванадесет представления. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 
Оттам отбелязват, че театралните трупи ще дефилират по шуменските улици в първия ден на театралните празници. 
Те нямат конкурсен характер, но творческия дух по време на провеждането им привлича в Шумен театрални колективи от цялата страна. Празниците са съпроводени с творчески срещи, разговори и създаване на контакти, припомнят от общинския пресцентър.  
Организатор и домакин на театралните празници е Центърът за подкрепа за личностното развитие – Обединен детски комплекс (ЦПЛР-ОДК) „Анастас Стоянов“ в Шумен. Тазгодишното му издание е посветено на 170-годишнината от рождението на патрона му Анастас Стоянов.
Осем театрални състава участваха онлайн в 14-ото издание на Националните ученически театрални празници „Тодор Колев“ в Шумен през 2022 г. Поредното им издание през тази година няма да носи името на именития шуменски артист поради различни съображения, каза за БТА директорът на ЦПЛР-ОДК Найден Косев. По негова информация имало идея на името на Тодор Колев, чийто единствен паметник в страната е в Шумен, в бъдеще да има конкурс за професионални актьори, а не за любителско творчество. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *