Повече от 30 работодатели се включиха в кариерен форум, организиран от Югозападния университет „Неофит Рилски“

Повече от 30 работодатели представиха пред студенти възможностите за подходяща работа или стаж на форум, организиран от Кариерния център към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Сред тях бяха представители на лечебни заведения, неправителствени организации, компании, насочени към търговия, информационни технологии, банково дело и други. 
В търсене на специалисти от поне четири направления – кинезитерапия, логопедия, социални дейности и социална и специална педагогика днес в университета бяха представители на сдружение с нестопанска цел „Иновации“. Сдружението е насочено главно към услуги за уязвими групи, към хора в неравностойно положение, каза за БТА Борислав Стамболийски от „Иновации“. Той посочи, че е възпитаник на университета, познава добре качеството на обучение и се надява на кариерния форум да открие хората, които са необходими на сдружението.
Във форума участваха и представители на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи (МВнР). За БТА Николай Крумов от института каза, че в университета в Благоевград се изучават специалности, свързани с международните отношения и политологията, а младежите, обучавани в тях са бъдещи кадри, необходими на дипломатическата служба. Като квалификационен център към МВнР, който развива много стройна стажантска програма, ние постоянно търсим стажанти, защото дипломатическата служба има нужда от млади хора, които да я подпомогнат и да изберат този професионален път на дипломацията, който е дълъг, но е осмислен от една важна мисия и кауза, посочи Кримов.
На форума бяха представени и компании, свързани с нови технологии и софтуерни продукти. Заместник-управителят на компания, чиято дейност е свързана с внедряванена бизнес софтуер – Васил Величков, каза за БТА, че в рамките на форума участват в търсене на млади хора, които да помогнат с внедряването на този продукт при различни големи клиенти. Ние работим с едни от най-големите фирми в България и света, предизвикателството е голямо и опредено вярваме, че младите биха могли да ни помогнат по този път, посочи Величков.
Бюро по труда – Благоевград също взе участие, като целта е както да представи свободни позиции и да запознае студентите с възможностите за регистрация и ползване на услугите, така и да изгради контакт с представителите на бизнес, участващи в днешния форум, каза за БТА директорът на учреждението Мария Янкулова.
Целта при организиране на форума е да се представи целия спектър от бизнес, неправителствени организации и държавни служби, тъй като университетът обучава студенти в много специалности, каза пред журналисти ръководителят на Университетския център за кариерно развитие към Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Блага Джорова. Тя посочи, че процентът на реализация на студентите, завършили университета, е висок – над 80%. Във връзка с комуникацията с бизнеса при обучение на квалифицирани кадри, доц. Джорова каза, че следваща цел е бизнесът да съдейства и в процеса на обучение, като дава своите предложения за промени в учебните планове, за дисциплини, с което да може обучението в университета да запълни ниши на пазара на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари